Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

39 jarige Guyanees aangeklaagd voor zeeroof-moorden

Geplaatst

op

Een 39-jarige Guyanese man die verdacht wordt van moord op twee van de twintig vissers die in de vroege ochtend van 28 april op volle zee werden aangevallen door piraten en gewond overboord werden gegooid, is door het Openbaar Ministerie van Guyana in staat van beschuldiging gesteld.

Algemeen wordt aangenomen dat de slachting is geleid door de 39-jarige man, omdat hij de moord op zijn broer wilde wreken. De broer werd eind maart in Paramaribo vanuit een rijdende auto doodgeschoten door onbekenden. Waarschijnlijk is ook die moord een wraakactie, gepleegd in verband met de dood van een visser die in februari omkwam bij een zeeroof voor de Surinaamse kust.

Eerdere overvallen
Naast de aanklachten voor moord is de verdachte ook ten laste gelegd dat hij betrokken is bij twee eerdere overvallen op zee. De advocaat van Manohar noemt de beschuldigingen tegen zijn cliënt onjuist en vecht de zaak aan, mede omdat de gebeurtenissen in Surinaamse wateren hebben plaatsgevonden. Maar de aanklager wees erop dat de Guyanese wetgeving vervolging toestaat, zelfs als de misdaad in een ander land heeft plaatsgevonden.

De kleinschalige visserij in Suriname wordt voor het belangrijkste deel uitgevoerd door vissers uit het westelijke buurland. De politiekorpsen van Suriname en Guyana werken nauw samen en zijn nog intensief bezig met het onderzoek.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |