Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

35 gezondheidswerkers naar China voor medische training

Geplaatst

op

door

Suriname heeft met de selectie en afvaardiging van 35 personen uit de gezondheidssector volledig ingespeeld op de aangeboden gelegenheid van China, die personen uit ons land in staat stelt om deel te nemen aan een “Training Course for Medical Professionals from Suriname”. Voor de deelnemers en voor het ministerie van Volksgezondheid is dit weer een grote mijlpaal. Aanvankelijk was het de bedoeling om 25 deelnemers vanuit Suriname af te vaardigen, maar vanwege het groot aantal aanmeldingen is door tussenkomst van de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, dit aantal door de Chinese Ambassade verhoogd naar 35. Hierdoor mogen tien extra personen uit de gezondheidszorg ook hun kennis verrijken in China. Opvallend is het recordaantal artsen, van 15, dat hun interesse heeft getoond voor deze training.

Deze training voor professionals uit de gezondheidssector wordt gehouden in de stad Hunan in China. Diverse onderwerpen zullen belicht worden in de periode van 7 tot en met 27 augustus 2019. Onderwerpen zoals: controle ziekenhuisinfectie, medische technieken van geneeskunde en chirurgie, verbetering van de kwaliteit in de verpleging en pediatrische en volwassen spoedeisende zorg komen hier aan de orde. Vanwege de diversiteit van de onderwerpen is de groep participanten uit ons land ook op basis van hun specialisme geselecteerd. De groep geselecteerden bestaat uit twaalf verpleegkundigen, veertien huisartsen, drie vroedvrouwen, een kinderarts en andere gezondheidswerkers. Verder bestaat deze groep uit zeven mannen en acht en twintig vrouwen.

Minister Antoine Elias zegt dat het ministerie voorstander is van het scholen van personeel. Volgens de bewindsman is educatie niet alleen van belang voor human resource, maar ook goed voor persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van de gezondheidssector. Minister Elias is blij met de beurzen en seminars die Suriname aangeboden krijgt van China. De bewindvoerder benadrukt dat voor het ministerie de traditionele landen, waarmee ons land een samenwerking en uitwisseling heeft op het gebied van de gezondheidszorg, even belangrijk zijn als de niet-traditionele landen. Elke ontwikkeling in positieve zin in deze branche heeft zijn volle ondersteuning.

Voor één der participanten, Aloysius Koendjbiharie, is de deelname een meerwaarde. Dit, voor zowel zijn functioneren als huisarts en public health specialist evenals coördinator Community Health Programme van de Regionale Gezondheidsdienst. Binnen deze functie zal hij de opgedane kennis van deze training toepassen in de preventieve zorg.  Voor Crystle Monsanto, is vooral het volgen van een training bij een Moeder – Kinderzorg Centrum in China de meerwaarde. Zij is vroedvrouw in het Diakonessenhuis en zal de opgedane kennis toepassen in haar dagelijkse werk.

Het ministerie is ervan overtuigd dat deze training vruchten zal afwerpen in de gezondheidszorg.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Europol: Elizabeth Dizon ook veroordeeld voor drugsmokkel naar Suriname en Nederland

Geplaatst

op

door

De door Nederland gezochte Elizabeth Dizon Honrada staat ook op de opsporingslijst van Europol. De 57-jarige Filipijnse is tot vijf jaar cel veroordeeld voor het smokkelen van tientallen kilo’s cocaïne tussen Suriname en Nederland.

De naam van Elizabeth verscheen op een onlangs door Europol gepubliceerde Most Wanted-lijst van criminele vrouwen. Onder het motto ’Crime has no gender’ (’Criminaliteit heeft geen geslacht’).

Ook een van de meest gezochte criminele vrouwen in Europa is gepakt in het Duitse Wuppertal. Het gaat om een 44-jarige Poolse die in haar vaderland was veroordeeld tot 25 jaar cel voor de moord op haar echtgenoot. Volgens de rechtbank had Dorota Kaźmierska haar man geëxecuteerd. In 2013 wist ze uit de gevangenis te ontsnappen. Tot dinsdag bleef zij spoorloos. Ze werd opgepakt nadat een getuige zich had gemeld na een oproep op de televisie. Die had de vrouw herkend. Ze leefde jarenlang onder valse naam in de stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De vrouw werd door de politieorganisatie Europol als een van meest gezochte vrouwen bestempeld. Ze wordt uitgeleverd aan Polen.

Lees verder

Suriname

Inbreng gemeenschap belangrijk voor succes projecten RGB

Geplaatst

op

door

De inbreng van de gemeenschap is onmisbaar voor het succes dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) beoogt met het uitreiken van bereidverklaringen en grondbeschikkingen. Dit stelt RGB-minister Lekhram Soerdjan. De bewindsman overhandigde samen met districtscommissaris Sarwankoemar Ramai ruim 200 bereidverklaring aan bewoners van het ressort Calcutta, Saramacca voor een kavel op het Nishaan 2 project.

Volgens de bewindsman lijkt het soms erop alsof er alleen wordt gekeken naar de overheid en het ministerie. “Maar de inbreng van de gemeenschap, degene die in aanmerking komt en alle anderen uit die gemeenschap moeten ervoor zorgen dat projecten succesvol kunnen worden afgerond”, aldus minister Soerdjan. Hij riep daarom de burgervader van Saramacca op om samen met het team dat heeft gewerkt aan het afronden van het Nishaan 2 project alert te blijven en dit gezamenlijk tot een succes te maken.

Minister Soerdjan bevestigt dat ook voor bestaande projecten in overige districten het proces zal worden ingezet of gefinaliseerd. “We zijn er dagelijks mee bezig, maar het is begrijpelijk dat we in korte tijd niet alles in een keer zullen kunnen aanpakken”, aldus de RGB-minister. Hij zegt dat er in principe wordt gewerkt aan het oppakken en finaliseren van projecten die om welke reden dan ook zijn blijven liggen. Ook zullen nieuwe projecten worden geïnitieerd. Minister Soerdjan benadrukte dat de behoefte er zeker is. “We kennen de vraag vanuit de gemeenschap”, zegt de bewindsman. Volgens hem wil zijn ministerie geen halve dingen doen, maar samen met de gemeenschap goede projecten neerzetten.

De bewindsman legt uit dat een kavel krijgen waarvoor je in principe niet hoeft te betalen, een grote voorsprong in bouwplannen betekent. De bereidverklaringen en toewijzingsbeschikkingen zijn volgens hem daarom een extra stimulans voor degenen die in aanmerking komen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X