dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
0
(0)

Training voor dorpelingen Langu in verhogen rijstproductie

lees ook ...

SRD 13,9 miljoen beschikbaar voor afbouwen logeergebouwen Si...

Om de drie logeergebouwen in het district Sipaliwini af te bouwen, heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) SRD 13.9 miljoen beschikbaar gesteld. Marlon Cairo, directeur van Stic...

De afgelopen maand is in het gebied Langu, in het district Sipaliwini, met ondersteuning van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) 100 kg hooglandrijst geproduceerd. In deze periode zijn 50 verpakkingen van 2 kg geproduceerd. ROS-beleidsadviseur, Nabesing Ajeki, die deskundige is op het gebied van landbouw, heeft 30 dorpelingen getraind in het pellen en verpakken van hooglandrijst.

Hij zegt dat de mensen zijn getraind om hun productie te verhogen. “Ik train ze ook in het plantsysteem om de rijstarealen met groenbemesting te bemesten. En dat geldt ook voor de pinda,” zegt Ajeki. Hij legt uit dat deze productie eigenlijk bestemd was voor eigen gebruik, maar na te hebben vergaderd met de omliggende dorpen, is er besloten dat wanneer zij geen rijst meer hebben in hun magazijn, ze bij deze mensen kunnen opkopen.

“Wanneer het opgekocht wordt, is het voor de landbouwers dan duidelijk dat ze meer moeten gaan produceren. Zo wordt ook de levensstandaard van de mensen op een hoger niveau getild door meer inkomsten te genereren uit hun landbouw,” zegt Ajeki. De hooglandrijst kan vergeleken worden met de rijsttype super. Het heeft een biologische kracht, het wordt niet geplant met chemicaliën, de gronden worden ook niet bespoten met gramaxone. De prijs per kg is vastgesteld op SRD 30.

Een van de getrainde dorpelingen. Foto CDS

Ten aanzien van de kwakproductie is er afgesproken dat indien de mensen niet over cassavestokken beschikken, ze deze aanvragen bij de organisatie. Dit zodat de kwakproductie wordt gecontinueerd. De bedoeling is dat de landbouwdeskundige over 4 tot 5 maanden weer naar het gebied zal afreizen. Er zal ook gewerkt worden aan de verpakking van de rijst, zodat er voor de supermarkten kan worden geleverd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTraining voor dorpelingen Langu in verhogen rijstproductie