donderdag 30 mei 2024
30 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

25 augustus, Orangeday

lees ook ...

Internationale financiering voor duurzaam ontwateringsbeleid...

Om de ontwatering van de stad effectief te verbeteren, werkt het ministerie van Openbare Werken (OW) aan de rehabilitatie van essentiële ontwateringssystemen. Als onderdeel hiervan worden drie nieuwe ...

In verband met orange day is het onderzoeksrapport ‘Gister slachtoffer, vandaag dader! Aard en oorzaak van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders/ plegers van partnergeweld in Nickerie 2015’ nagelezen.  Respondenten geven aan (mannelijke plegers van intiem partner geweld) dat zij ervan uit te gaan dat hun partner rekening met hen moet houden en geen eisen mag stellen. Dit hebben zij thuis geleerd.

De dominante rol die de man, en de ondergeschikte rol die de vrouw wordt toebedeeld, blijkt een belangrijke factor te zijn voor spanning en geweld binnen de relatie. Ook blijkt uit het onderzoek ‘Landelijke Gezondheidsenquête onder Vrouwen voor Suriname 2019’, welke is uitgevoerd onder 1527 vrouwen in de leeftijdsklasse 15 tot 64 jaar, dat 44 procent van de vrouwen verklaart dat hun partner te allen tijde wil weten waar ze is, 37.2 procent geeft aan dat de partner jaloers of boos wordt wanneer zij met een andere man praat en 32.6 procent haar niet vertrouwt met geld.

Geweld tegen vrouwen en meisjes heeft dus betrekking op hun gebrek aan macht en controle, evenals de sociale normen die de rol van mannen en vrouwen in de samenleving voorschrijven. Machtsverschillen zijn niet gezond voor een relatie. In een gezonde relatie is er geen plaats voor geweld en is het belangrijk respectvol met elkaar om te gaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname25 augustus, Orangeday