Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muskieten. Per jaar worden zo’n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo’n 1 tot 3 miljoen mensen, grotendeels jonge kinderen aan de ziekte. Negentig procent van de gevallen komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, maar ook in andere tropische gebieden als India en Zuidoost-Azië en Brazilië.
Er is tot op heden geen vaccin voor malaria beschikbaar. Wel zijn er pillen, maar deze zijn duur en hebben vaak heftige bijwerkingen. Wereldwijd werken wetenschappers aan een goed medicijn tegen de ziekte, en op Wereld Malariadag besteden we aandacht aan deze wetenschappers en aan de mensen die zich inzetten om malariapatiënten te helpen. Ook proberen gezondheidsinstanties wereldwijd meer geld beschikbaar te krijgen voor malariabestrijding.
De World Health Organization, WHO heeft op 25 april 2008 die dag tot wereld malariadag uitgeroepen. Dit om de mensen wereldwijd bewust te maken van de schokkende gevolgen die deze levensbedreigende ziekte tot gevolg heeft en de bestrijding en uitroeiing ervan.
In 2020, stierven 400.000 kinderen onder de 05 jaar aan malaria in Afrika, ook in Suriname kwam malaria voor. We mogen nu met trots zeggen, dat Suriname vrij van malaria is. De regering zal alles in het werk stellen, om deze levensbedreigende ziekte ook buiten onze grenzen te houden.