woensdag 21 februari 2024
28 C
Paramaribo
9.6 C
Amsterdam
5
(1)

24 jaar wachten eigenaren vuilstortplaats Ornamibo op ander perceel

lees ook ...

China schenkt US$ 130.000 aan Surinaamse rampenbeheersing en...

Op 15 februari 2024 werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een belangrijke ceremonie gehouden waarbij de Volksrepubliek China een ...

Voor de aanleg van de vuilstortplaats te Ornamibo in het district Wanica, zijn er in 1998 onderhandelingen opgestart met ongeveer 11 eigenaren van omliggende percelen. De perceeleigenaren zouden gecpmpenseert worden door een ander perceel in de plaats te krijgen.

In het jaar 2000 werd er een aanvang gemaakt met de afhandeling van de nodige administratieve zaken. Enkele perceeleigenaren hebben gedurende het proces van perceelruil de gang naar de rechter gekozen ter bespoediging van de afhandeling.

Ter finalisering van de perceelruil worden thans de laatste administratieve handelingen verricht door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Van de 11 eigenaren zijn de gerechtigden van 3 percelen reeds gecompenseerd middels een perceelruil. Het proces van ruiling met de gerechtigden van 4 percelen bevindt zich thans in de afrondende fase.

Voorts zij vermeld dat geen van de gerechtigden van de resterende 4 percelen zich vooralsnog heeft aangemeld waardoor wat betreft deze 4 de onderhandelingen met betrekking tot perceelruil nog niet kan plaatsvinden.

Het dumpen en verwerken van huishoudelijk afval te Ornamibo vindt normaal voortgang, en is het traject voor het verantwoord verwerken ingezet door het ministerie van Openbare Werken. Ornamibo heeft een grootte van 41 hectare en er wordt dagelijks 600 tot 700 m3 aan vuil gestort en verwerkt.

Het ministerie van Openbare Werken zet zich thans verder in voor het op een milieu verantwoorde wijze beheersen van het huishoudelijk en ander afval. Om het ongerief van buurtbewoners te minimaliseren zal het dagelijks aangevoerd vuil middels zand worden afgedekt, waardoor de eventuele stank en vliegenplaag worden verminderd.

Het ministerie bezig voorbereidingen te treffen voor een structurele oplossing van de vuilproblematiek te Ornamibo. Het traject om vuil te scheiden is inmiddels ingezet, zodat overgegaan kan worden tot recycling voor plastic, aluminium en karton. Hierdoor zal minder afval worden aangeleverd op de vuilstortplaats. Tenslotte wenst OW de mogelijkheden te bekijken naar het model van waste to energy middels verbrandingsovens. Het ministerie van GBB en OW hopen dat hiermee na 20 jaren uiteindelijk een finale oplossing is gebracht in de grondkwestie Ornamibo.

Het is een schande dat zo een simpele zaak zo lang moest duren. Wanneer het om hoge pieten ging, zouden die van elke Surinaamse regering tot nu toe, binnen één dag gratis een stuk grond hebben gekregen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname24 jaar wachten eigenaren vuilstortplaats Ornamibo op ander perceel