dinsdag 20 februari 2024
31 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

2022 wordt afgesloten met geen enkele malariacase in Suriname

lees ook ...

Staatsolie reageert op ontwikkelingen in Blok 58-project

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. ziet geen reden om af te wijken van de geplande tijdlijn voor de ontwikkeling van het eerste offshoreproject in Suriname, geleid door TotalEnergies. In het Blok 5...

Het jaar 2022 wordt met geen enkel geval van malaria afgesloten. Dit is een fantastische mijlpaal voor Suriname. Sinds augustus 2021 werden er geen nieuwe nationale cases van malaria in het land geconstateerd. Voor het eerst sinds de beschrijving van Malaria in Suriname door prof. dr. Paul Flu in 1912 is de malaria transmissie in Suriname succesvol onderbroken.

Het behaalde succes is echter onder voortdurende druk, omdat er elke maand malariacases uit de regio Suriname binnenkomen. Elk van deze cases kan, wanneer het niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria uitbraak in Suriname veroorzaken. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft daarom cruciaal in de bestrijding van malaria.

Volksgezondheidsminister Amar Ramadhin en de coördinator van het Malariaprogramma, dr. Hélène Hiwat, op donderdag 15 december 2022 de school van het dorp Kwamalasamutu waar een kinderboekje over Malaria, geschreven in de Trio taal, werd geïntroduceerd. Kinderen in Suriname hebben geen ervaring met Malaria, maar moeten wel weten hoe zich te beschermen en transmissie te voorkomen.

Door de kinderen in hun eigen taal te onderwijzen, wordt de drempel tot het begrip van de informatie verlaagd. De kinderen kunnen op hun beurt de informatie naar huis brengen en ook de ouderen informeren.

Kinderen en schoolhoofd waren enthousiast over het boekje dat spelenderwijs werd geïntroduceerd met ondersteuning van Mevr Devloye, de Outreach Coördinator van het Malaria Programma, die ook auteur is van het boekje.
De interventies voor de preventie en bestrijding van Malaria in Suriname zijn zeer kostbaar. Zij worden mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van partners en donors. Inmiddels is bekend geworden dat de belangrijkste donor voor Suriname, het Global Fund to fight AIDS, Tubercolusis and Malaria, een nieuwe allocatie van 3.4 miljoen Amerikaanse Dollars beschikbaar heeft voor de nationale malariabestrijding in Suriname. De bedoeling is dat in dit kader een nieuw project wordt uitgeschreven dat naadloos aansluit op het huidige Malaria project wat eindigt in Maart 2024.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname2022 wordt afgesloten met geen enkele malariacase in Suriname