zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

200 jaar onafhankelijkheid Brazilie gememoreerd door President Santokhi

lees ook ...

225 kilo cocaïne uit Suriname in beslag genomen in Hong Kong...

De politie van Hong Kong heeft vrijdag bij een inval in een magazijn in het dorp Ping Che 225 kilo cocaïne onderschept en twee mannen van 22 en 29 jaar opgepakt. De drugs zaten verborgen in containers...

De feestelijk herdenking van de 200ste onafhankelijkheidsdag van de federale republiek van Brazilie vond plaats op 06 september op de residentie van de Braziliaanse ambassadeur Raphael Azeredo. President Santokhi stond stil bij de vriendschappelijke betrekkingen en positieve samenwerking op verschillende terreinen tussen Brazilie en Suriname, sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. 

President Chandrikapersad Santokhi zei: “Suriname en Brazilië delen vergelijkbare waarden, ter verdediging van internationale instellingen, regels en normen, om nationale belangen te bevorderen en territoriale integriteit en soevereiniteit te verdedigen”. Ons staatshoofd merkte ook op dat de periode van 200 jaar een enorm groot aantal ervaringen, uitdagingen, mislukkingen en successen vertegenwoordigt bij het creëren van het Brazilië dat we vandaag kennen.

“Brazilië, de grootste vrije, democratische en welvarende natie van ons continent, heeft een sterke en vitale rol te vervullen in onze regio”, liet het staatshoofd optekenen. De opkomst van Brazilië tot regionale macht, met wereldwijde invloed en ambities, is nog steeds te merken aan het gegeven dat Brazilië trouw blijft aan de idealen, binnen het Zuid-Zuidsamenwerkingskader. ” De bijdrage van Brazilië aan de Zuid-Zuidsamenwerking is ook prijzenswaardig, aangezien het bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, inclusief het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen”, gaf president Santokhi verder aan.

Bij het bezoek van President Jaïr Bolsonaro van Brazilie in januari van dit jaar aan Suriname, stonden belangrijke punten op de agenda over de samenwerking tussen beide landen. Er is gesproken over de versterking op defensie- en veiligheidsgebied door strategische samenwerking. President Santokhi sprak ook zijn waardering uit voor de successen van het technische samenwerkingsprogramma via het Braziliaanse Samenwerkingsagentschap.

Het staatshoofd bedankte de Braziliaanse regering voor de snelle reactie op het verzoek tot ondersteuning, in de vorm van deskundigen, om de Afobaka waterkrachtcentrale te evalueren. Dit tegen de achtergrond van de recente overstromingen in Brokopondo. De Surinaamse regeringsleider benadrukte ook het toezicht op de uitvoering van beslissingen die tijdens eerder politiek overleg zijn genomen op de gebieden van veiligheid, energie, infrastructuur, marktuitbreiding en culturele samenwerking.

Tot slot bracht president Santokhi namens het volk en de regering van Suriname de felicitaties over aan het volk en de regering van de Federale Republiek Brazilië. Op de residentie van de Braziliaanse ambassadeur werd er een toost uitgebracht op de idealen van vrijheid, welvaart en welzijn alsook op verdere intensivering van de bilaterale betrekkingen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname200 jaar onafhankelijkheid Brazilie gememoreerd door President Santokhi