zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
1
(1)

20 oktober dag van de Chinese immigratie

lees ook ...

President Santokhi: “Onrust draagt bij aan koersontwik...

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag tijdens een openbare vergadering van het parlement aangegeven, dat onrust een belangrijke factor is die bijdraagt aan de koersontwikkeling in het land....

Chinezen vormen een van de kleinere etnische groeperingen in Suriname (2.5 procent) Maar misschien is dat nu wel meer. De eerste Chinezen kwamen naar Suriname in 1853. Er zijn ook afstammelingen uit gemengde verbintenissen. Vandaar ook de vele Chinese namen onder de Afro-Surinamers.

De eerste Chinezen zijn in de 19de eeuw gekomen als contractimmigranten voor de plantages. Later heeft de migratie zich voortgezet als een vrije immigratie. De Chinesen spelen thans economisch een belangrijke rol in de handel én in de vrije en administratieve beroepen.

Toen de slavernij in Suriname (1863) afgeschaft zou worden, werd gesproken over het aantrekken van vervangende arbeidskrachten. In 1853 was door de Surinaamse overheid een eerste groepje uit Java afkomstige Chinezen aangetrokken. Tussen 1858 en 1870 werden ruim 2500 Chinezen onder contract vanuit China gehaald. Daarna stopte men er in Suriname mee: de Chinezen waren te duur in verhouding tot hun rendement.

Al met al vieren wij vandaag 20 oktober 2021, 168 jaar Chinese immigratie, een dag die velen onder ons alleen maar hebben gezien dankzij de Chinese immigratie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname20 oktober dag van de Chinese immigratie