maandag 16 september 2024
28 C
Paramaribo
13.4 C
Amsterdam
2.8
(9)

(2) Brunswijk: drugscommando van Bouterse

lees ook ...

Staatsolie bereidt nieuwe obligatie-uitgifte voor ter financ...

Staatsolie staat aan de vooravond van een cruciale investering in Blok 58, waarbij het bedrijf de mogelijkheid heeft om tot twintig procent deel te nemen aan de ontwikkeling van het eerste olieproduct...

De planning was gemaakt om in het voorjaar van 2022 een serie van artikelen te maken waarin chronologisch aan bod komt het jong volwassen en het volwassen leven van de Surinaamse vice president Ronnie Brunswijk. Omdat we te weinig weten van de man die acht zetels wil halen en in 2025 president van Suriname wil worden. Vanwege het feit dat VP Brunswijk niemand van de pers te woord wil staan sinds februari 2022, zijn citaten uit schriftelijke bronnen en een documentaire als puzzelstukjes tegen elkaar gelegd om een beeld te schetsen.

Brunswijk heeft zich tegenover Pater Toon laten ontvallen ( a misi en mofo) dat hij als bodyguard ook vertrouweling was van Bouterse. Hij moest met andere militairen onder zijn leiding verschillende malen aan de monding van de Suriname rivier tientallen kilo’s cocaine uit een Colombiaanse schepen in een grote speedboot laden en die vervolgens naar Bouterses residentie te Domburg brengen. Kennis van het Spaans kwam daarbij dus goed van pas. Aangekomen te Domburg met de dure lading werden de militairen door de legerleider ruim onthaald op een feestmaaltijd, alcoholische dranken en Cubaanse sigaren. Van de zeer grote inkomsten zagen de veldwerkers, die de grootste risico’s liepen, verder letterlijk niks. Brunswijk houdt van lekker eten, maar laat zich niet benevelen door alcohol drinken of wat dan ook roken, daar moet hij voor zichzelf niets van hebben.

Ontslag wegens diefstal
In 1984 werd Brunswijk uit het Nationaal Leger ontslagen wegens diefstal. Wat er gestolen zou zijn door een groepje onder leiding van Brunswijk in het leger blijft onduidelijk. Want als het uniformen, wapens of -ik schrijf maar wat- een partij veldflessen of geld uit een kas van het Nationaal Leger waren, zou Brunswijk toch gewoon een poos opgesloten worden door de Militaire Politie en daarna vrijkomen. Maar Brunswijk en de zijnen waren niet in de positie om zulke legereigendommen te stelen…

Diefstal van wat?
De diefstal was iets waarover vooral luitenant Paul Bhagwandas, die als de zeer wrede rechterhand van Desi Bouterse bekend stond, woedend was. Chas Mijnals, officier in het Nationaal Leger toen en lid van de Nationale Militaire Raad (NMR) verteld over Brunswijk (in Parbode juni 2011) dat hij werd ontslagen wegens diefstal die door hem of iemand die onder zijn commando stond was gepleegd. Tot twee keer toe vond Brunswijk ander werk, maar Bhagwandas oefende druk uit op de werkgevers om Brunswijk te ontslaan. Bhagwandas liet Brunswijk ook ophalen, boeien en door vier militairen tegelijk afranselen met bullenpezen en geweerkolven, trappend met hun harde militaire laarzen. Daarna zou Bhagwandas aan Ronnie hebben gezegd, als je denkt dat je sterk bent kan je ons komen aanvallen met je groep, aldus Mijnals over hetgeen volgens hem in 1984 met Brunswijk gebeurde.

Aanloop oorlog, bank overval
Pater Toon te Dorsthorst getuigd dat Brunswijk eigenlijk werd geprovoceerd vanaf 1984. Er werden razzia’s uitgevoerd op zoek naar hem en daarbij werden onschuldige jonge mannen zwaar mishandeld in Moengo tapoe en later ook omringende dorpen waar hij zich zou schuilhouden. Mijnals vertelde dat in de NMR op Mijnals voorstel besloten was dat hij in 1985 met Brunswijk zou gaan praten, om de ruzies bij te leggen want de situatie begon explosief te worden. Brunswijk hield zich schuil nadat hij een bankroof leidde, waarbij hij 850.00 sf buitmaakte, plus U$ dollars, Nf. ,alsook Franse Francs. Hij werd daarvoor in het laatste kwartaal van 1985 bij verstek veroordeeld door de rechter in Paramaribo.
Ronnie Brunswijk werd populair in Moengo nadat hij een groot deel van het Surinaamse bankroofgeld verdeeld had.

Hulp uit Holland
Brunswijk werd opgemerkt door de Nederlandse pers en Robin Hood gedoopt, hij die steelt van de rijken en verdeelt voor de armen. De Nederlandse pers die Bouterse min of meer terecht demoniseerde, begon Brunswijk ook te idealiseren omdat hij Bouterse wou bevechten. Brunswijk kreeg een uitnodiging en reisde begin 1986 af naar Andre Haakmat in Nederland om daar van de Bevrijdingsraad in Suriname wat geld in ontvangst te nemen voor enkele wapens. Zo, met een gestolen truck en enkele geweren veroverde Brunswijk de militaire wachtpost te Stolkertsijver en nam een dozijn militairen gevangen, het officieele begin van de Binnenlandse oorlog. In de Surinaamse kranten werd een opsporingsbevel gepubliceerd tegen Brunswijk, omschreven als vuurwapengevaarijk, ondertekend door dezelfde Chan Santokhi waarmee hij nu samenwerkt. Het kan verkeren…

Bronnen: Reportage Oorlog in Suriname september 1986 uit het boek Nederlandse geschiedenis in Reportages van Geert Mak, Parbode juni 2011, Boek 2022 van Pater Toon, de tragiek van de binnenlandse oorlog in Suriname 1986- 1982, RTL: Brunswijk, van rebellenleider tot vice president 2020.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname(2) Brunswijk: drugscommando van Bouterse