dinsdag 21 maart 2023
22.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

1×24 uur stroom voor Godoholo in 2022

lees ook ...

Training in hydrocultuur op Kwatta

Er is vandaag een basistraining in hydrocultuur verzorgd voor voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), leden van land- bouwcoöperaties en overige belangstellenden. De ...

Het vijf uur per dag hebben van stroom zal in 2022 tot het verleden gaan behoren voor de ongeveer 450 huishoudens van Godoholo en omstreken in het district Sipaliwini. Deze bewoners krijgen in het tweede kwartaal van het komend jaar 1×24 uur stroom, want dan worden de hybride photovoltaic-power plant en het distributienetwerk dat moet zorgen voor transport van elektriciteit naar de huizen opgeleverd.

Godoholo, dat bestaat uit de leefgemeenschappen Pikinkondre, Fisiti en Saniki, is nu afhankelijk van een dieselgenerator, waarvoor maandelijks ongeveer 25 tot dertig vaten brandstof nodig zijn. Met de hybride powerplant zal de overheid volgens de Energiebedrijven Suriname (EBS) in staat zijn de brandstofkosten te reduceren en bij te dragen aan een efficiëntere en duurzamere energievoorziening in het dorp.

Het bestaande distributienetwerk zal worden vervangen, waarbij er ongeveer vijf kilometer aan distributienet zal worden aangelegd om de distributie effectiever en efficiënt te doen verlopen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft de financiële middelen voor de bouw van de hybride zonnepanelen power plant beschikbaar gesteld aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Het departement koos voor Godo Holo aan de Tapanahonyrivier.

Het dorpsbestuur stelde ongeveer één hectare grond beschikbaar om de power plant op te zetten. Met de bouw is de Deense Johs. Gram-Hanssen Group belast, terwijl op verzoek van NH de EBS technische assistentie verleent. Op 22 juni vond de ground breaking-ceremonie plaats. De werkzaamheden bevinden zich momenteel in de constructiefase, waarbij de panelen worden geïnstalleerd en de batterij- en generatorruimte worden gebouwd.

De hybride zonnepanelen opwekcentrale, waarvoor eind 2019 het openbaar aanbestedingsproces werd gehouden, zal beschikken over 254 kiloWattpeik (kWp) aan zonnepanelen, een batterijbank van 1 MegaWattuur en een dieselgenerator van 200 kiloVoltAmpere als back-up. Het zonnepanelensysteem wordt geïntegreerd met een volledig nieuw dieselopweksysteem.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname1x24 uur stroom voor Godoholo in 2022