Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

1ste maandag in oktober, Wereld Habitat dag

Geplaatst

op

Wereld Habitat Dag Illustratie Stijl 23 2148640929

De eerste maandag van oktober is wereld Habitatdag en viel van het jaar op 5 oktober. Amina Pardi, waarnemend directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zei in verband met deze dag, dat wonen veilig moet zijn. “We moeten kansen bieden aan iedereen waaronder toegang tot voorzieningen zoals huisvesting, schoon drinkwater, werkgelegenheid en goede gezondheidszorg, scholen, kinderopvangcentra en meer.”

Wereld Habitatdag werd In 1985 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en werd voor het eerst gevierd in 1986. In 1998 introduceerde men  het concept van ‘enabling approach to shelter’(het  binnen bereik brengen van een dak boven het hoofd) middels de aanname van de global shelter strategie van de VN. Ook in Suriname wordt de Wereld Habitat dag herdacht. Het directoraat Volkshuisvesting zette activiteiten programma’s uit in eerdere jaren, maar in de afgelopen jaren werd er weinig gedaan om deze dag te herdenken. In samenspraak met SoZaVo-minister Uraiqit Ramsaran heeft Pardi gemeend om dit jaar stil te staan bij deze dag.

Suriname heeft de Habitat 2 Agenda en de Verklaring van Istanbul van 1996 geratificeerd, waarin een tweeledige doelstelling betreffende de leefomstandigheden van burgers is vervat. Deze tweeledige doelstelling behelst  adequate huisvesting en ontwikkeling van een duurzame leefomgeving, wat samen valt met de doelstellingen van het huisvestingsbeleid van de regering van Suriname. Pardi zegt dat het huisvestingsprobleem door de economische situatie de afgelopen jaren is verslechterd en door de Covid-19 pandemie is verergerd. Zij stelt dat de woningnood zichtbaar is en dat velen zich geen eigen woning meer kunnen veroorloven. “De mensen die kamers en huizen huren krijgen het ook steeds moeilijker”.

De regering Santokhi-Brunswijk zal haalbare en realistische oplossingen aan dragen voor de woningproblematiek, waarbij de samenwerking tussen de publieke en private sector belangrijk is. “Met een goed huisvestingsbeleid, inclusief wetgevingen en subsidies, zal huisvesting voor verschillende doelgroepen en inkomensklassen worden bevorderd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan sociale woningbouw voor minder draagkrachtigen. De jongeren en afgestudeerden die kunnen bouwen zullen een stuk grond krijgen. We willen een huis voor iedereen. Het stimuleren van eigen woningbezit is prioriteit”, aldus de SoZaVo directeur. – culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen