Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

19 september ‘Saamaka Daka’ in Suriname

Geplaatst

op

Saamaca Copy

Morgen 19 September is het 258 jaar geleden dat de stam der Saramaccaners in 1762 vrede sloot met het Surinaams landsbestuur na vredesbesprekingen. De stam der Aucaners ging ze voor in 1760 waarna de Saramaccaners die er eerst nog een beetje huiverig voor waren volgden. Ze hoefden zich vanaf  die dag niet meer constant te verbergen en op de vlucht te zijn voor de slavenhouders. Deze dag is bekend als ‘Saamaka Daka’.

Er zijn niet veel activiteiten geplant in verband met deze dag vanwege de covid pandemie. Morgenochtend zal er nabij de Sommelsdijck kreek tegenover hotel Torarica een ceremonie worden gehouden. Verder zullen er de komende weken op facebook en op radio en televisie  onder andere lezingen gehouden worden. Dit ook in verband met de Maroon heritage month die loopt van 19 september tot 17 oktober.

De officiële Dag der Marrons is in Suriname 10 jaar geleden vastgesteld op 10 oktober, de dag dat de Aucaners vrede sloten met de toenmalige overheid. In de maroon heritage month wordt er voor alle in Suriname levende marronstammen tijd ingeruimd. De dagen 09 tot 25 september staan in het teken van de Saramaccaners.  Van 25 september tot 09 oktober wordt er aandacht besteed aan de Paamaka, de Kwinti, de Aluku en de Mataway. Op 09 en 10 oktober krijgen alle stammen inclusief de Aucaners  aandacht omdat 10 oktober de officiele dag der marrons is. En van 10 tot 17 oktober zijn er vooral activiteiten voor de Aucaners. Op verschillende radio en televisie stations waaronder ‘Asosye’ TV en op facebook zullen er lezingen van onder andere professor Jabini te beluisteren zijn. – culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen