Vorige week bezocht ambassadeur Walter Oostelbos voormalig Plantage Toledo. Dit deed hij op uitnodiging van Marvin Hokstam Baapoure (Broos Institute for Afrocentric Studies and Research), die hem samen met enkele familieleden vergezelde op deze tocht. Zij zijn nazaten van de voormalige tot slaafgemaakte Afrikanen die op Plantage Toledo hebben gewoond en gewerkt. De voormalige plantage is nu familiebezit en met hun toestemming wordt er onderzoek gedaan door de Anton De Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en de Wageningen University & Research (WUR). Daarom waren ook mee Emmanuel Adu-Ampong (Associate Professor Culturele Geografie aan de WUR), Cheryll White (archeologe en hoofddocent Geschiedenis aan de AdeKUS), Santosh Singh (archeoloog en directeur van Stichting Surinaams Museum) en student-onderzoekers Darren Sarijoen en Jona Wong Chung.
Het is voor het eerst dat er in Suriname archeologisch onderzoek wordt verricht op een voormalige plantage in samenwerking met nazaten van de mensen die op deze plantage woonden en werkten. Studenten van de AdeKUS gaan in het Nationaal Archief Suriname op zoek naar verhalen van moed, ondernemerschap, strijd, liefde. Daarnaast interviewen ze nazaten van bewoners van Plantage Toledo en voormalige plantages in de omgeving, die de verhalen kennen uit de slavernijgeschiedenis die mondeling – van generatie op generatie – zijn doorgegeven. De combinatie van archeologisch en geografisch onderzoek met het documenteren van overgeleverde verhalen, biedt nieuwe inzichten in de geschiedenis.
Eerder die week gaf Adu-Ampong in het Nationaal Archief Suriname inzage in zijn onderzoek naar erfgoedtoerisme en de omgang met de koloniale nalatenschap. In de documentaire ‘The Embodied Absence of the Past. Slavery, Heritage and Tourism in the Ghana-Suriname-Netherlands Triangle’ onderzoekt hij hoe deze geschiedenis wordt gepresenteerd aan toeristen, maar ook hoe lokale gemeenschappen zelf betekenis geven aan plaatsen van herinnering. Voorafgaand aan deze screening gaf Marvin Hokstam een presentatie over het belang van Afrocentrische perspectieven en het werk dat het Broos Institute doet om deze ontbrekende perspectieven in het onderwijs en in de media te integreren.
Info en foto: Nederlandse ambassade in Su