Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

165 jaar naamsverandering Coronie herdacht

Geplaatst

op

door

Op vrijdag 14 oktober was het precies 165 jaar geleden dat Coronie een zelfstandig district werd. Coronie hoorde eerst onder de naam Opper Nickerie tot het district Nickerie. Middels een herdenkingsbijeenkomst in de Multifunctionele zaal in Totness werd aandacht aan deze gebeurtenis besteed.

Vertegenwoordigers van de christelijke en islamitische gemeenten gingen voor in gebed en jongeren brachten Coroniaanse volksliederen ten gehore. In de toespraken was het thema vooral “hoe verder met Coronie”.

De waarnemend district commissaris van Coronie. Wedprekash Joeloemsingh, zei aan het goed opkomend publiek dat zijn ervaring is dat naarmate de gemeenschap kleiner wordt, het ingewikkelder is deze te ontwikkelen. Coronie is vruchtbaar en met name de agrarische sector biedt grote mogelijkheden voor ontwikkeling. De Coronianen moeten de handen ineenslaan en de ontwikkeling ter hand nemen. “Laten we met beide oren dubbel naar elkaar luisteren, laten we met beide ogen dubbel kijken, we moeten praten met een mond”.

Ook het DNA-lid Remie Tarnadi (DNP), van Coronie, legde in zijn toespraak de nadruk op eenheid en saamhorigheid. Coronie heeft vele ups en downs gekend. “Laten we alle oude plannen weer boven water halen, de plannen matchen en uitvoeren. Het geloof in eigen kunnen moet weer terugkomen.”
Landbouwer Feller van Mary’s Hope behandelde in zijn dipi Coronie tori het gevoerde “waterbeleid” in Coronie. Landbouwers hebben water nodig. De stelling van Feller is: “Laat het water stromen.” Door de zoetwaterdam bij de zwamp in het zuiden en de dijk bij de zee wordt het water vervolgens de landbouwer belemmerd om voldoende te stromen, de landbouwers hebben dan een waterprobleem. Feller is er voorstander van dat de Coronianen samen gaan zitten om na te gaan hoe het verder moet. Met de woorden:” Coronianen zullen het zelf moeten doen”, sloot hij zijn presentatie af.
Aan het einde van de herdenking werd als blijvende herinnering een citrusboom geplant op het terrein van het commissariaat en crafters toonden hun producten aan de gasten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Rayonleiders werken aan succes Afzet Gron Nyan Programma

Geplaatst

op

door

Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een systeem ontwikkeld, om rayonleiders te belasten met de verantwoordelijkheid om het succes van het Afzet Gron Nyan programma veilig te stellen. Het programma is erop gericht om landbouwgewassen in het binnenland collectief te vervoeren naar en af te zetten in Paramaribo. Eerder had het directoraat al een vrachtwagen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het programma.

Maritha Henkie is rayonleider over de dorpen Bethel, Pietie, Sukibaka, Poesoegroenoe, Tevreden en Padua terwijl Vivian Flink de coördinatie heeft over de dorpen Boslantie, Vertrouwen, Wanhattie en Piniel. Het totale programma wordt door Sherita Aloekoe gecoördineerd. De coördinator zal samen met de ressortleider en rayonleiders samenwerken en goede afspraken maken over de oogst, de verpakking en de afhaal.

Onlangs heeft een delegatie van DOAB een bezoek gebracht aan het Matawai-gebied. Het doel van dit bezoek was om de landbouwers te informeren over het programma Afzet Gron Nyan. Ook zijn de landbouwers geïnformeerd over hoe het project van Suriname Agriculture Market Acces Project (SAMAP) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) eruitziet en welke voordelen het project kan hebben voor de ontwikkeling van de agrarische sector in het gebied.

Het directoraat is vervolgens een traject gestart om de planters in het binnenland een helpende hand te bieden voor het verkopen van hun landbouwproducten. Na gedegen onderzoek van technische deskundigen van DAOB zijn de problemen van de landbouwers in kaart gebracht. Een van de problemen is de hoge transportkosten voor het vervoeren van hun landbouwproducten naar de kustvlakte. Om deze reden is de verdiencapaciteit van de landbouwers zeer gering en heeft DAOB eerder ook al een vrachtwagen beschikbaar gesteld die op regelmatige basis het gebied zal aandoen.

Lees verder

Suriname

Fransen niet aanwezig op taptoe

Geplaatst

op

door

Het Nationaal Leger organiseert voor de derde keer een taptoe sinds 2015. Deze editie vindt plaats op vrijdag 22 november in het André Kamperveen stadion. Majoor Faried Ilahibaks belooft dat aan het publiek een waar spektakel wordt gepresenteerd. Tijdens dit evenement zal het leger verschillende demonstraties geven over zaken waarmee zij dagelijks bezig zijn.

Diverse exercities zullen door verschillende eenheden worden uitgevoerd. Een compagnie-aanval en een combinatie-aanval horen onderdeel te zijn van het spektakel. Bij de demonstratie van de combinatie-aanval zullen ook helikopters worden gebruikt. Een ander onderdeel is dat eenheden zullen afglijden vanuit een hoogte naar de grond. Naast een vlaggenshow is er ook dit jaar een motorshow van de militaire politie.

Dit jaar zal er geen parachutesprong zijn. De bedoeling was dat Franse legereenheden ook aanwezig zouden zijn om demonstraties te geven. Oorspronkelijk zou de taptoe dit jaar op 15 november worden gehouden in het AK stadion en waren de Fransen wel beschikbaar. Helaas moest die worden verschoven, omdat op die dag de nationale voetbal selectie uitkomt tegen Dominica.

De majoor zegt dat naast het showkarakter van de taptoe het ook de interesse vergroot van degenen die in de militaire dienst willen treden.

De activiteiten beginnen om zes uur ‘s avonds. De gemeenschap wordt gevraagd om op tijd aanwezig te zijn. De poorten zullen al vanaf half vijf open zijn. Voor wat betreft de veiligheid is er volgens de legerfunctionaris niets aan het toeval is overgelaten. Hij geeft aan dat de instructies van het leger en de politie stipt worden gevolgd. Het is op de dag van de taptoe verboden voor venters om in de directe omgeving hun waar te verkopen.

Lees verder

Meest gelezen

X