Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

165 jaar naamsverandering Coronie herdacht

Geplaatst

op

door

Op vrijdag 14 oktober was het precies 165 jaar geleden dat Coronie een zelfstandig district werd. Coronie hoorde eerst onder de naam Opper Nickerie tot het district Nickerie. Middels een herdenkingsbijeenkomst in de Multifunctionele zaal in Totness werd aandacht aan deze gebeurtenis besteed.

Vertegenwoordigers van de christelijke en islamitische gemeenten gingen voor in gebed en jongeren brachten Coroniaanse volksliederen ten gehore. In de toespraken was het thema vooral “hoe verder met Coronie”.

De waarnemend district commissaris van Coronie. Wedprekash Joeloemsingh, zei aan het goed opkomend publiek dat zijn ervaring is dat naarmate de gemeenschap kleiner wordt, het ingewikkelder is deze te ontwikkelen. Coronie is vruchtbaar en met name de agrarische sector biedt grote mogelijkheden voor ontwikkeling. De Coronianen moeten de handen ineenslaan en de ontwikkeling ter hand nemen. “Laten we met beide oren dubbel naar elkaar luisteren, laten we met beide ogen dubbel kijken, we moeten praten met een mond”.

Ook het DNA-lid Remie Tarnadi (DNP), van Coronie, legde in zijn toespraak de nadruk op eenheid en saamhorigheid. Coronie heeft vele ups en downs gekend. “Laten we alle oude plannen weer boven water halen, de plannen matchen en uitvoeren. Het geloof in eigen kunnen moet weer terugkomen.”
Landbouwer Feller van Mary’s Hope behandelde in zijn dipi Coronie tori het gevoerde “waterbeleid” in Coronie. Landbouwers hebben water nodig. De stelling van Feller is: “Laat het water stromen.” Door de zoetwaterdam bij de zwamp in het zuiden en de dijk bij de zee wordt het water vervolgens de landbouwer belemmerd om voldoende te stromen, de landbouwers hebben dan een waterprobleem. Feller is er voorstander van dat de Coronianen samen gaan zitten om na te gaan hoe het verder moet. Met de woorden:” Coronianen zullen het zelf moeten doen”, sloot hij zijn presentatie af.
Aan het einde van de herdenking werd als blijvende herinnering een citrusboom geplant op het terrein van het commissariaat en crafters toonden hun producten aan de gasten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Sport

Suriname stijgt negen plaatsen op FIFA-ranglijst

Geplaatst

op

door

Suriname is negen plaatsen gestegen op de ranglijst van wereldvoetbalbond FIFA. 
Natio stond op de 153 plek en is inmiddels de nummer 142. 

Na elke interlandperiode krijgt de ranking van de FIFA een update. Het Surinaams elftal kwam eerder deze maand in actie tegen Dominica en Nicaragua. Beide kwalificatieduels voor het Nations league werden gewonnen door de formatie van bondscoach Dean Gorre. 

In oktober komt het Surinaams elftal weer in actie. Eerst gaat Natio bij St. Vincent Grenadines op bezoek, op 11 oktober, drie dagen later op 14 oktober volgt het thuisduel tegen St. Vincent Grenadines in het Andre Kamperveen Stadion. 

Bron : SVB

Lees verder

Suriname

Bouterse maakt aanpak drugsproblematiek tot prioriteit

Geplaatst

op

door

President Desiré Bouterse heeft de aanpak van de drugsproblematiek getild naar het presidentieel niveau en gemaakt tot nationale priotiteit. Het staatshoofd heeft deze mededeling gedaan bij het in ontvangst nemen van het Nationaal Drugs Masterplan 2019-2023. Dit moment is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat een president het masterplan heeft ondertekend.

Het plan is door Danielle Veira, directeur van de Dienst Nationale Veiligheid (DNV), overhandigd aan het staatshoofd. “Suriname wenst de drugsproblematiek te beheersen en dit plan gaat ons de mogelijkheid geven om daadkrachtig op te treden. Als we met elkaar samenwerken en het met goede wil en gedrevenheid doen, dan kunnen we ervoor zorgen dat Suriname voor wat betreft de drugsbestrijding op de goede weg is”, zegt Veira.

Voor de totstandkoming van dit document heeft de Nationale Anti-Drugsraad (NAR) het voorwerk gedaan. DNV heeft er diepgaand naar gekeken, omdat dit plan moet voldoen aan een multidisciplinaire aanpak. “Internationaal vraagt men dat elk land een anti drugsplan heeft. We zijn lid van de Verenigde Naties, die bestaat uit verschillende organen die zich bezighouden met drugsvraagstukken in de lidstaten. Door dit masterplan kan in VN-verband nagegaan worden welke plannen het land heeft voor de aanpak van de drugsproblematiek en in hoeverre hieraan invulling wordt gegeven”, zegt Wilgo Koster, vertegenwoordiger van de NAR.  President Bouterse noemt het finaliseren van dit masterplan een mijlpaal, die hij zeker zal bespreken tijdens zijn nieuwjaarsrede in De Nationale Assemblée.

Lees verder

Meest gelezen

X