Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

165 jaar naamsverandering Coronie herdacht

Geplaatst

op

door

Op vrijdag 14 oktober was het precies 165 jaar geleden dat Coronie een zelfstandig district werd. Coronie hoorde eerst onder de naam Opper Nickerie tot het district Nickerie. Middels een herdenkingsbijeenkomst in de Multifunctionele zaal in Totness werd aandacht aan deze gebeurtenis besteed.

Vertegenwoordigers van de christelijke en islamitische gemeenten gingen voor in gebed en jongeren brachten Coroniaanse volksliederen ten gehore. In de toespraken was het thema vooral “hoe verder met Coronie”.

De waarnemend district commissaris van Coronie. Wedprekash Joeloemsingh, zei aan het goed opkomend publiek dat zijn ervaring is dat naarmate de gemeenschap kleiner wordt, het ingewikkelder is deze te ontwikkelen. Coronie is vruchtbaar en met name de agrarische sector biedt grote mogelijkheden voor ontwikkeling. De Coronianen moeten de handen ineenslaan en de ontwikkeling ter hand nemen. “Laten we met beide oren dubbel naar elkaar luisteren, laten we met beide ogen dubbel kijken, we moeten praten met een mond”.

Ook het DNA-lid Remie Tarnadi (DNP), van Coronie, legde in zijn toespraak de nadruk op eenheid en saamhorigheid. Coronie heeft vele ups en downs gekend. “Laten we alle oude plannen weer boven water halen, de plannen matchen en uitvoeren. Het geloof in eigen kunnen moet weer terugkomen.”
Landbouwer Feller van Mary’s Hope behandelde in zijn dipi Coronie tori het gevoerde “waterbeleid” in Coronie. Landbouwers hebben water nodig. De stelling van Feller is: “Laat het water stromen.” Door de zoetwaterdam bij de zwamp in het zuiden en de dijk bij de zee wordt het water vervolgens de landbouwer belemmerd om voldoende te stromen, de landbouwers hebben dan een waterprobleem. Feller is er voorstander van dat de Coronianen samen gaan zitten om na te gaan hoe het verder moet. Met de woorden:” Coronianen zullen het zelf moeten doen”, sloot hij zijn presentatie af.
Aan het einde van de herdenking werd als blijvende herinnering een citrusboom geplant op het terrein van het commissariaat en crafters toonden hun producten aan de gasten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

“ Alles gebeurde in een fractie van een seconde”

Geplaatst

op

door

“ Na de klap zijn we gelijk uit de bak van de militairen truck gestapt. We hebben ons gehaast naar het personen voertuig maar de mensen waren al overleden. Alles ging heel snel. Geen beweging van de twee volwassenen. Slechts de kinderen die op de achterbnak van de auto zaten vertoonden teken van leven.” Dit is een reactie van een militair die in de bak van de militairen truck zat die gisteren middag betrokken was bij een aanrijding met dodelijke afloop.


Gisteren heeft zich aan de Kennedyweg ter hoogte van de Coropinabrug een aanrijding voorgedaan met 2 verkeersdoden. Door deze verkeersdoden staat de verkeersbarometer thans op 36. Volgens ooggetuigen was er een daftruck die inhaalde en als gevolgd daarvan kwamen de witte auto waarin de slachtoffers zaten en het militair voertuig in botsing.  Bij dit ongeval zijn drie mensen naar de SEH vervoerd. Het gaat bij deze om een militair en twee kinderen.

Kort na het ongeval kwamen er enkele familieleden van de man die ook is overleden aan. Zijn familie was bij een begravenis te Vierkinderen toen ze vernamen dat een familielid van hen  betrokken was bij de aanrijding. Het militairen voertuig kwam van Brokopondo en vervoerde militairen naar de stad die op detachering waren terwijl het koppel dat de geest gaf samen met hun kinderen wat quality time door brachten.

Lees verder

Suriname

Hew A Kee belooft versterking banden Suriname Servië

Geplaatst

op

door

Gardelito Hew A Kee, de niet residerende ambassadeur voor Suriname in Servië heeft op dinsdag 25 juni 2019 zijn geloofsbrieven overhandigd aan de president van de republiek Servië, Aleksander Vucic. In totaal zijn er van 16 ambassadeurs geloofsbrieven ontvangen.

Hew A Kee zegt zich in te zetten voor de versteviging van de handel tussen Suriname en Servie en beloofde zich ook sterk te zullen maken voor de toerisme.

Ambassadeur Hew A Kee is op 10 april door president Desiré Delano Bouterse beëdigd. Hij is reeds geruime tijd betrokken bij projecten tussen de beide landen.

Lees verder

Meest gelezen

X