maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

15 nieren getransplanteerd en nierdialysetarief omhoog

lees ook ...

Volksgezondheid en bonden moeten in dialoog na rechterlijke ...

Het ministerie van Volksgezondheid zal vanmiddag de bonden van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) ontvangen. Deze afspraak is gemaakt na een uitspraak van de rechter op woensdag, waar...

Het ministerie van Volksgezondheid heeft regelmatig overleg met vertegenwoordigers van de dialysecentra. Nierdialyse wordt toegepast wanneer de nieren van een persoon niet meer adequaat functioneren. Om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen, wordt de functie van de nieren overgenomen door hemodialyse behandelingen.

In oktober 2020 heeft minister Amar Ramadhin in overleg met de dialysesector een werkgroep geïnstalleerd die omtrent de regulatie van alles met betrekking tot het dialyseren advies moest uitbrengen. Een van de eerste zaken waar dringend aan gewerkt moest worden, was de aanpassing van het tarief voor dialyseren. Maar ook moest onderzocht worden onder ander de centrale inkoop, de standaardisatie van behandelingen middels protocollen, preventie richtlijnen voor patiënten en de samenleving.

De aanpassing van het dialysetarief heeft sedert november 2020 al drie keer plaatsgevonden en op dinsdag 03 januari jongstleden hebben het ministerie van Volksgezondheid en Financiën & Planning dit tarief wederom aangepast. De aanpassing houdt in dat de verzekeraars nu een hoger tarief zullen vergoeden ingaande 01 december 2022.

Essentiele componenten (o.a. kunstnier, verbruiksartikelen, spoelvloeistof) van dialyseren zijn aan import gekoppeld en op grond daarvan is de aanpassing onvermijdelijk. Op basis van het aantal dialysepatiënten (in ons land zijn dat nu ongeveer 900) zal deze aanpassing een aanzienlijk meerkostenplaatje van SRD 4.6 miljoen per maand met zich meebrengen.

Niemand wil dialysepatiënt worden, om de narigheid en de kosten, de beperkingen die het dialyseren met zich meebrengt. Daarnaast kunnen zieke nieren ook het leven bekorten. Het is dan ook in het belang van een ieder die geen nierpatiënt is, om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid zal zich dan ook de komende periode, gezamenlijk met de dialysesector, intensief bezighouden met het voorlichten van de samenleving over alle mogelijke preventieve maatregelen welke nu nog gezonde personen in acht zullen moeten nemen wil men nierziekten en daaraan gerelateerde complicaties zoveel mogelijk voorkomen.

Inmiddels is ook het Suriname Hearts initiatief van start gegaan, dat ten doel heeft via de huisarts de bloeddruk en suikerregulatie (van de verzekerden) te verbeteren. Hoge bloeddruk, suikerziekte, een inactief leven, overgewicht, overmatig gebruik van schadelijke stoffen zoals suiker, alcohol, zout, drugs, tabak en zoet-zoute specerijen zijn allemaal risicofactoren voor nierziekten. Met de voormelde tariefsaanpassing is de continuering van de dialysezorg gegarandeerd.

In het jaar 2022 hebben er al (vijftien) niertransplantaties hebben plaatsgevonden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC). Het is een succesvolle missie geweest omdat de missies, uitgevoerd door het gecombineerd Surinaams Nederlands specialistisch team geslaagd zijn, want bovengenoemde personen personen hoeven niet meer gedialyseerd te worden  .

En er zullen meer missies in dit kader worden uitgevoerd. De getransplanteerden zullen zich uiteraard wel aan strikte richtlijnen moeten houden voor een voort te zetten gezond leven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname15 nieren getransplanteerd en nierdialysetarief omhoog