woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
21 C
Amsterdam
0
(0)

140 Surinamers geëerd voor geven bloed

lees ook ...

Minister Sewdien: “Strengere maatregelen tegen illegale viss...

De visserijsector in Suriname wordt geconfronteerd met de dreiging van Frankrijk om het land op een zwarte lijst te plaatsen vanwege illegale visserijactiviteiten. Dit meldde minister Parmanand Sewdie...

Op 14 juni werd Wereld Bloeddonordag gevierd, ter ere van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en bedenker van het AB0-bloedgroepsysteem. Tijdens deze gelegenheid werden 84 mannen en 56 vrouwen geëerd voor hun jarenlange bloeddonaties, die hebben bijgedragen aan het behoud van mensenlevens. President Chandrikapersad Santokhi sprak op 14 juni zijn waardering uit voor deze Surinamers vanwege hun levensreddende gift.

President Santokhi benadrukte dat bloeddonatie een nobele daad is, waarbij zonder onderscheid bloed wordt geschonken om mensenlevens te redden. Hij beschouwt het als een uiting van liefde voor je medemens. Van de geëerde donoren ontvingen 63 de onderscheiding “Ridder in de Ere orde van de Gele Ster”.

Deze eer werd toegekend aan vrouwelijke donoren die 30 keer hebben gedoneerd en mannelijke donoren die 60 keer hebben gedoneerd. Daarnaast werden 44 donoren onderscheiden als “Officier in de Ere orde van de Gele Ster”. Dit waren vrouwen en mannen die respectievelijk 45 en 90 keer bloed hebben gedoneerd. De hoogste onderscheiding, “Commandeur in de Ere orde van de Gele Ster”, werd toegekend aan 33 donoren, waarbij vrouwen minimaal 50 en mannen minimaal 100 bloeddonaties hebben gedaan.

Bloeddonatie in Suriname en andere delen van de wereld vindt onbetaald plaats. Uit onderzoek blijkt dat de veiligste bloedvoorraden afkomstig zijn van vrijwillige en ongecompenseerde donoren. “Deze donoren zorgen beter voor zichzelf, waardoor de voorraad van bloed veel betrouwbaarder en veiliger is. Bij betaalde bloeddonaties weet je niet wie je binnenkrijgt, omdat het vaak om financiële noodzaak gaat in plaats van vrijwillige donaties”, aldus bloedbankarts Urvien Elliot.

Ter gelegenheid van Wereld Bloeddonordag ontvangen de donoren in de bloedbank een klein geschenk, zo deelde Elliot mee. Samen met jeugdambassadeur Fay King is er een film gemaakt waarin patiënten vertellen wat het voor hen betekent om bloed te ontvangen. Deze productie fungeert ook als promotiefilm om bloeddonatie te bevorderen. In de maand juni wordt er veel promotie gemaakt. Vanaf 17 juni 2023 bestaat ook de mogelijkheid om bloed te doneren in het Zorghotel.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname140 Surinamers geëerd voor geven bloed