zondag 14 augustus 2022
28.7 C
Paramaribo
30.9 C
Amsterdam
0
(0)

140 jaar Bai Dey plantage Onverwacht

lees ook ...

Vp Brunswijk ondersteunt ouders ziek kind Noah

Moeder Seeka Rajkumar en vader Shazem Ramjohn zijn opgelucht, want hun kindje kan eindelijk voor medische zorg naar het buitenland. Na op verschillende plaatsen hulp gezocht te hebben voor kindje Noah...

Dinsdag herdacht Onverwacht 140 jaar ‘Bai Dey’ van de plantage. Op 18 mei 1881 hebben acht markante nakomelingen van slaven de plantage gekocht namens alle bewoners. Deze zijn: Frits Pinas, Augustinus, Frans en Bernhard Vyent, Johannes Piqué, Johan Crisis, Nicodemus Loswijk en Daniёl Kensie.  

Vanwege de coronapandemie kon de 140-jarige ‘Bai Dey’ niet uitbundig gevierd worden. Er is wel door allen benadrukt dat wat de acht nakomelingen van slaven hebben gedaan in 1881 een “ bijzondere verworvenheid” is. De dag is voor de nazaten een “belangrijk emotioneel moment”.

“Wi na wan. Onze voorouders hebben samen gestreden tegen de slavenmeesters. Dus unu no musu prati unu srefi. Wi ala na wan blaka buba”, zo sprak de vicepresident  Ronnie Brunswijk, bij de viering van 140 jaar plantage Onverwacht. De wederhelft van de vicepresident is afkomstig uit Para. Hij riep op tot samenbundelen van de Afro-Surinaamse gemeenschap, nu meer dan ooit.

NDP-parlementslid Patrick Kensenhuis, die zelf ook nazaat is, bleef stil staan bij de belangrijkste drijfveer van de voorouders. “Eenheid en geloof in eigen kunnen” zijn volgens het DNA-lid zaken die de kopers als hoogste prioriteit hadden.

Urwin Vyent, oprichter van Stichting Bose Krioro, onthulde een vlag en wapen om “het gevoel van trots verhogen” bij de plaatselijke bewoners.

De slechte staat van de infrastructuur is aangekaart door de voorzitter van het plantagebestuur Humbert Pinas. Hij vroeg ondersteuning van de regering hierin.De Burgermoeder  Marlène Joden zei dat er vanuit het bestuurskantoor al plannen bestaan om Onverwacht en andere plantages in Para duurzaam tot ontwikkeling te brengen. Deze zullen binnen niet al te lange tijd ingediend worden overhandigd bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname140 jaar Bai Dey plantage Onverwacht