dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
0
(0)

Museum moet de trekpleister worden van Saramacca

lees ook ...

NCCR: urgente voorbereidingen nodig voor aanhoudende zware r...

Suriname wordt momenteel geconfronteerd met een aanzienlijke toename van regenval, volgens de Meteorologische Dienst Suriname. De overgang van El Niño naar La Niña draagt bij aan deze situatie, wat vo...

De voormalige ambtswoning van de districtscommissaris te Groningen, Saramacca, wordt gerenoveerd. Daarna zal het pand getransformeerd worden tot een museum en exporuimte, tourist information and visitor center. Op het terrein komen er cabanas, die door ondernemers zal worden bemand.

Het startsein voor de bouw- en renovatiewerkzaamheden werd op dinsdag 04 juli jongstleden gegeven. Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga zei deze ontwikkeling toe te juichen. De ambtswoning herbergt naar haar zeggen, een deel van de geschiedenis van het district en zal na de renovatie als museum de trekpleister van Saramacca moeten worden.

Met dit project zijn het ministerie van Openbare Werken (OW) en het directoraat Toerisme van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) belast. Toerisme directeur Rabin Boeddha zegt dat het plan is geïnitieerd als onderdeel van de stimulering van het lokale toerisme. “Elk district heeft zijn eigen karakteristieken. Wij zijn landelijk samen met de dc’s bezig deze karakteristieken in kaart te brengen en daaraan invulling te geven.”

De functionaris zegt dat Saramacca zich behalve vanwege zijn bekendheid als landbouwdistrict, goed leent voor een stukje geschiedenis en natuur. “Het is ook de plek waar de Boeroe’s eerst voet aan wal hebben gezet.” Burgermoeder Bansi-Durga vermeldt dat het deze groep was die aandacht heeft gevraagd voor de deplorabele staat waarin de ambtswoning verkeert, aangezien het pand deel is van de geschiedenis van hun voorouders.

Directeur Boeddha zegt dat er in het kader van toerisme en ondernemerschap samen met de private sector is afgesproken het vervallen gebouw te renoveren en herinrichten. De bouwtijd is acht maanden. Gehoopt wordt het geheel snel te realiseren.

Het ligt ook in de bedoeling om dit jaar nog het Tata Colin-plein in Coronie een volledige transformatie te geven, met kantoren, toiletten en cabanas erbij. Te Atjoni komt er een sitzone ook met cabanas, toiletten en een trap naar de rivier. Albina en Lelydorp krijgen eveneens een Tourist Information & Visitor Center. Op Lelydorp zal de groene strook heringericht worden, met onder meer busterminals en een podium voor optredens.

Al de projecten worden gefinancierd uit de begroting van 2024. Directeur Boeddha: “Alles in het kader van het stimuleren van het lokale toerisme. We moeten niet alleen focussen op Paramaribo; elk district heeft iets te bieden.”

Dc Bansi-Durga zegt voor het bevorderen en ontwikkelen van het binnenlandse toerisme te gaan. Doelend op het werk in Groningen, spreekt zij van één van de grote projecten die hieraan zal bijdragen. De burgermoeder memoreert ook de bouw van toiletten en renovatie van de steiger eerder dit jaar. Ze merkt op dat ter stimulering van lokaal toerisme ook in de meest elementaire zaken moet worden voorzien.

De voorbereidingen tot het moment van het startsein hebben ongeveer anderhalf jaar geduurd. Het commissariaat wordt belast met het beheer van het Museum & Tourist Information and Visitor Center. Er zal een plan worden uitgezet voor wat betreft het beheer, exploitatie en onderhoud. Met het project wordt ook beoogd inkomsten te genereren voor de staat en lokale ondernemers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoMuseum moet de trekpleister worden van Saramacca