donderdag 25 juli 2024
28 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
5
(2)

President Santokhi wil het Chinese staatshoofd graag ontmoeten

lees ook ...

TCT traint in keukenassistenten in Commewijne

TCT heeft ook in het district Commewijne keukenassistenten afgeleverd. Zestien cursisten hebben vol passie met goed gevolg de vijfdaagse culinaire training tot keuken assistent doorlopen. Zij worden n...

President Chandrikapersad Santokhi zegt gereed te zijn voor een ontmoeting met Xi Jinping, staatshoofd van de Volksrepubliek China. Dit zei het staatshoofd tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar, op 22 januari in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang.

President Santokhi was in verband met het Chinees Nieuwjaar te gast bij de Chinese verenigingen Kong Ngie Tong Sang en Chung Fa Foei Kon. Het staatshoofd sprak in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Han Jing zijn dank uit voor de bijdrage van de verenigingen aan de Suriname gemeenschap.

Ambassadeur Han Jing gaf aan zich in te zetten voor het versterken van de relatie tussen China en Suriname. President Santokhi zei hierop gereed te zijn voor de  ontmoeting. Het lag in de bedoeling president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G20-top op Bali, in november van het vorig jaar. President Santokhi reisde vanwege binnenlandse ontwikkelingen echter niet meer af. Hij zei ready te zijn voor overleg op het niveau van twee presidenten om de samenwerking naar alle sectoren te verdiepen.

Hij deelde mee dat de recent beëdigde ambassadeur van Suriname voor de Volksrepubliek China, Pick Fung Chong, binnenkort naar haar standplaats vertrekt. President Santokhi is ervan overtuigd, dat met de nieuwe diplomaat de  samenwerking tussen de twee landen verder zal worden verstevigd. “De nadruk zal voornamelijk worden gelegd op het intensiveren van wederzijdse voordelige banden op gebieden zoals handel, economie en de humanitaire relatie,” aldus het staatshoofd.

Verder sprak hij zijn erkenning uit voor de bijdrage van de Chinese verenigingen aan de Surinaamse samenleving. Kong Ngie Tong Sang is tijdens de Covid-19-pandemie actief geweest, onder meer met het doneren van beschermingsmateriaal. Chung Fa Foei Kon ondersteunt bij het vertalen van presidentiële boodschappen naar het Chinees.

Chinees Nieuwjaar is één van de meest belangrijke festiviteiten voor Chinezen wereldwijd. Het staatshoofd heeft beide verenigingen gevraagd bij te dragen aan het groots vieren van 170 jaar Chinese Immigratie, die dit jaar net als 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en 160 jaar Keti Koti een jubileumviering is. Speciaal voor deze gezamenlijke jubileumvieringen heeft president Santokhi vorig jaar een nationale commissie in het leven geroepen. Naar zeggen van het staatshoofd is de Chinese gemeenschap inmiddels deel geworden van de Surinaamse bromki dyari.

Om het laatste recht te zetten: de Chinezen waren de eerste contractanten in Suriname en dus niet ‘inmiddels deel geworden van de Surinaamse bromkidyari’, maar een groep die de bromkidyari heeft helpen opbouwen, decennia nog vóór de andere contractanten ook maar een voet op Surinaamse bodem hadden gezet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi wil het Chinese staatshoofd graag ontmoeten