dinsdag 25 juni 2024
23.3 C
Paramaribo
24.3 C
Amsterdam
5
(1)

12 vrouwen ronden cursus Textiele werkvormen SAO af

lees ook ...

Geen staking meer bij BOG door tussenkomst rechter

De staking bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is volledig stopgezet door een besluit van de rechter. Partijen zijn akkoord gegaan om verder te   onderhandelen. Het ministerie van Volksgezon...

Twaalf cursisten uit Commewijne hebben de training Advance Textiele  Werkvormen van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) met succes afgerond. Ze namen op donderdag 20 april jongstleden hun certificaat in ontvangst nemen in zelf gemaakte kleding.

De dames kregen complimenten van de aanwezigen voor hun prachtige kleding. Met de opgedane kennis en vaardigheden kunnen de geslaagden aan de slag als getrainde krachten die in staat zijn kwalitatief hoogstaande kledingstukken te vervaardigen. Deze training is net als de basistraining, bekostigd uit middelen van het project Gemeenschaps- projecten van het ministerie van Financiën en Planning.

De vrouwen hebben gedurende twee maanden op de training voor gevorderden, leren vervaardigen: een blouse met coupenaden en sjaalkraag, een pantalon en een hoeslaken met slopen. De vrouwen hadden eerder bij de afronding van de basistraining elk gratis een naaimachine ontvangen die nu goed te pas komt als werktuig voor het vervaardigen van kledingstukken die ze aan de man kunnen brengen als micro-ondernemer. De training voor gevorderden vond plaats op verzoek van de dames.

Bij de certificaatuitreiking hebben verschillende sprekers de vrouwen toegesproken. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) wees de geslaagden erop dat de economische crisis in het land van iedereen vergt actief bij te dragen aan zijn of haar eigen leven en zelfvoorzienend te zijn. Tegen deze achtergrond riep hij de geslaagden op om de opgedane kennis volledig te benutten, waardoor zij er hun brood mee kunnen verdienen.

Hij zei dat hij verwacht dat de opgedane kennis en vaardigheden ten minste ten eigen bate wordt aangewend, waardoor de dames geen kleding en beddengoed meer hoeven te kopen voor zichzelf en hun gezin. De bewindsman kent deze groep dames sinds de basistraining en sedertdien is het hem opgevallen dat de groep leergierig is en over wilskracht bezit. Hij adviseerde hen om niet te schromen deze eigenschappen eveneens in te zetten voor een onderlinge samenwerking in coöperatief verband ter efficiëntie en effectiviteit van hun gezamenlijke economische activiteiten.

De overige sprekers hebben de geslaagden eveneens aangespoord om vanaf dit moment aan te pakken en te ondernemen. Joyce Lapar, directeur van de SAO, bleek tevreden te zijn met de inzet en de prestatie van de dames die tot modinettes zijn getraind. Zij verwacht dat zij zich verder zullen verdiepen in het vak om beter uit de voeten te kunnen. Izaak Hill, die namens de Raad van Bestuur van de SAO sprak, heeft de geslaagden erop gewezen dat het behaalde certificaat het bewijs is dat zij een bepaalde marktwaarde bezitten die zij moeten benutten.

Naresh Doedhnat, districtssecretaris van Commewijne, ziet de dames ook succes hebben als werknemer of als micro-ondernemer als zij dezelfde inzet en wilskracht aan de dag leggen. Roy Mohan, DNA-lid van Commewijne, adviseerde de geslaagden met elkaar een joint venture aan te gaan om in aanmerking te komen voor veel en grote opdrachten zoals het vervaardigen van schooluniform en uniform voor bedrijven.

Allen spraken hun waardering en erkentelijkheid uit naar SAO, AWJ en het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning voor de inspanningen om personen zelfvoorzienend te maken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname12 vrouwen ronden cursus Textiele werkvormen SAO af