vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
5
(1)

12 beleidsdomeinen voor herstel Surinaamse economie

lees ook ...

Krin Tifi project

Vrijdag jongstleden is er een Krin Tifi programma uitgevoerd in de Tandartsen poli van Henderson in Paramaribo-Noord, waarbij 55 burgers voor SRD.200,- een tandheelkundige behandeling konden ondergaan...

President Chandrikapersad Santokhi sprak op een nieuwjaars bijeenkomst op zaterdag 15 januari jongstleden in Maharaja Palace zijn dank uit aan de in Suriname geaccrediteerde ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties, voor onder andere de ondersteuning bij de strijd tegen de COVID-19 pandemie en het economische hervormingsprogramma.

De president heeft de gasten geïnformeerd over het buitenlands beleid van Suriname. De doelstelling is bij te dragen aan het bereiken van de nationale ontwikkelingsdoelen door het mobiliseren van buitenlandse investeringen, capaciteitsversterking, adequaat gebruik van natuurlijke hulpbronnen en economische kansen, ontwikkeling van moderne technologie en verwerving van afzetmarkten.

Het buitenlands beleid zal ook gericht zijn om Suriname te positioneren in internationale organisaties; daarnaast ook het oprichten van regionale en internationale organisaties.  De staatsbezoeken aan Nederland en Guyana en deelname aan de CECLAC Summit, 76th Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, World Expo 2020 in Dubai zijn gelegenheden geweest die Suriname op de kaart heeft geplaatst, gaf de president aan. Dit jaar zal Suriname het voorzitterschap van de Caribbean Community (Caricom) bekleden.

Ter stabilisatie, herstel en verbetering, van de economie in Suriname heeft de regering 12 prioriteits beleidsdomeinen uitgestippeld die in samenhang en integraal geïmplementeerd zullen worden.

Het betreft de verdere implementatie van het Herstelplan, IMF-programma, Tripartiet Akkoord, sociaal vangnet, National Risk Assessment Strategisch Plan, het mobiliseren van investeringen, maatregelen voor een effectieve bestrijding van Covid-19 in Suriname, integrale aanpak voor de ontwikkeling van het binnenland, actieplan inzake klimaatverandering issues, veiligheidsprogramma voor alle burgers, beleid inzake management en strategie van overheidsbedrijven en programma en actie om de dienstverlening aan de gemeenschap te verbeteren.

Met de slogan ‘Suriname, Toward Lasting and Peachful Development’ zal de regering verder werken aan de ontwikkelingsdoelen, niet alleen de komende tijd, maar permanent: ever lasting. Dat benadrukte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken (BIBIS) tijdens het diplomatieke samenzijn. ‘We zijn in een crisis en in het afgelopen jaar is een stukje herstel gerealiseerd. Er wordt ernaar toegewerkt om te komen tot duurzame ontwikkeling van Suriname.’

Ambassadeur Keith George van Guyana vertegenwoordigde de Amerikaanse Ambassadeur Karen Lynn Williams, sprak de aanwezigen toe. In zijn toespraak haalde hij aan dat de door het Corps Diplomatique gemaakte plannen, vanwege de COVID-19 pandemie helaas niet konden worden uitgevoerd. ‘In de nasleep van de pandemie waarvan we nog een tijdje de gevolgen zullen voelen, nodig ik de regering en de overige hooggeplaatste aanwezige gasten uit, voor het bespreken van ideeën, zaken en issues, die kunnen profiteren van bilaterale corporaties via de missies in Paramaribo’ aldus ambassadeur George.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname12 beleidsdomeinen voor herstel Surinaamse economie