Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden

Geplaatst

op

“Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden,” is VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman van oordeel met betrekking tot de vijf personen die zijn komen te overlijden aan de gevolgen van influenza A H1N1 virus oftewel Mexicaanse griep. Sharman, die zelf ook de griep te pakken heeft, zegt aan Suriname Herald het te betreuren dat de ziekte mensenlevens heeft opgeëist, terwijl een scherp preventiebeleid dit had kunnen voorkomen.

Sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep in de regio had de Surinaamse overheid met al haar gezondheidsinstanties op scherp moeten staan, vindt Sharman. Echter, hij merkt dat het instituut, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat bij uitstek de gezondheidsvoorlichting en opvoeding ter hand moet nemen, al geruime tijd stuurloos is.

Daarnaast beschikt het niet over de adequate middelen om goed te kunnen functioneren. Hij merkt echter dat de overheid het veel belangrijker acht om het Zorghotel aan de Anton Dragtenweg die op de veiling stond, te kopen voor 50 miljoen Surinaamse dollar.

“De leiding van het Ministerie van Volksgezondheid lijkt wel een stel kwakzalvers die steeds verkeerde prioriteiten stelt,” zegt hij. Toen de uitbraak in de regio bekend was, moest volgens hem de samenleving direct geïnformeerd worden. Daarnaast moesten de kwetsbare groepen zoveel als mogelijk beschermd worden. Hij merkt dat er nog altijd te nauw wordt omgegaan met de gezondheid van de burgers, want de Mexicaanse griep is geen nieuw fenomeen.

Preventie is belangrijk en daarom moet er continu aan gewerkt worden. Zika en Chikungunya zijn nog altijd aanwezig en wordt door de Aedes aegypti-muskiet (tijgermuskiet) overgebracht. Door voorlichting te blijven geven aan de gemeenschap kan de snelle verspreiding ervan worden beperkt.

Influenza oftewel griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral wordt veroorzaakt door twee typen van het Influenza-virus: Influenza A en Influenza B. Het is niet hetzelfde als de gewone verkoudheid en kan het hele jaar worden opgelopen en milde tot ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken. De meeste personen herstellen binnen twee weken zonder medische behandeling. Bij hele jonge kinderen, ouderen en bij personen met ernstige medische condities kan Influenza de onderliggende ziekte doen verergeren en kan ook lijden tot longontsteking of de dood.

De Mexicaanse griep aanvankelijk ook wel varkensgriep genoemd, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Nieuws Report: Avondvierdaagse telt ruim 5200 deelnemers

Geplaatst

op

By

De Bedrijven Vereniging Sport en Spel, BVSS, heeft vandaag een aanvang gemaakt met hun vijf en vijftigste avondvierdaagse. Dit jaar telt de
avondvierdaagse ruim 5200 deelnemers. Ondanks het onweer verschenen veel van de lopers en natuurlijk ook de passieve lopers op de been om van het grootste sport evenement van Suriname te genieten.

Lees verder

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Meest gelezen