Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden

Geplaatst

op

door

“Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden,” is VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman van oordeel met betrekking tot de vijf personen die zijn komen te overlijden aan de gevolgen van influenza A H1N1 virus oftewel Mexicaanse griep. Sharman, die zelf ook de griep te pakken heeft, zegt aan Suriname Herald het te betreuren dat de ziekte mensenlevens heeft opgeëist, terwijl een scherp preventiebeleid dit had kunnen voorkomen.

Sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep in de regio had de Surinaamse overheid met al haar gezondheidsinstanties op scherp moeten staan, vindt Sharman. Echter, hij merkt dat het instituut, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat bij uitstek de gezondheidsvoorlichting en opvoeding ter hand moet nemen, al geruime tijd stuurloos is.

Daarnaast beschikt het niet over de adequate middelen om goed te kunnen functioneren. Hij merkt echter dat de overheid het veel belangrijker acht om het Zorghotel aan de Anton Dragtenweg die op de veiling stond, te kopen voor 50 miljoen Surinaamse dollar.

“De leiding van het Ministerie van Volksgezondheid lijkt wel een stel kwakzalvers die steeds verkeerde prioriteiten stelt,” zegt hij. Toen de uitbraak in de regio bekend was, moest volgens hem de samenleving direct geïnformeerd worden. Daarnaast moesten de kwetsbare groepen zoveel als mogelijk beschermd worden. Hij merkt dat er nog altijd te nauw wordt omgegaan met de gezondheid van de burgers, want de Mexicaanse griep is geen nieuw fenomeen.

Preventie is belangrijk en daarom moet er continu aan gewerkt worden. Zika en Chikungunya zijn nog altijd aanwezig en wordt door de Aedes aegypti-muskiet (tijgermuskiet) overgebracht. Door voorlichting te blijven geven aan de gemeenschap kan de snelle verspreiding ervan worden beperkt.

Influenza oftewel griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral wordt veroorzaakt door twee typen van het Influenza-virus: Influenza A en Influenza B. Het is niet hetzelfde als de gewone verkoudheid en kan het hele jaar worden opgelopen en milde tot ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken. De meeste personen herstellen binnen twee weken zonder medische behandeling. Bij hele jonge kinderen, ouderen en bij personen met ernstige medische condities kan Influenza de onderliggende ziekte doen verergeren en kan ook lijden tot longontsteking of de dood.

De Mexicaanse griep aanvankelijk ook wel varkensgriep genoemd, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X