Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden

Geplaatst

op

“Vijf doden aan griep had voorkomen kunnen worden,” is VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman van oordeel met betrekking tot de vijf personen die zijn komen te overlijden aan de gevolgen van influenza A H1N1 virus oftewel Mexicaanse griep. Sharman, die zelf ook de griep te pakken heeft, zegt aan Suriname Herald het te betreuren dat de ziekte mensenlevens heeft opgeëist, terwijl een scherp preventiebeleid dit had kunnen voorkomen.

Sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep in de regio had de Surinaamse overheid met al haar gezondheidsinstanties op scherp moeten staan, vindt Sharman. Echter, hij merkt dat het instituut, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat bij uitstek de gezondheidsvoorlichting en opvoeding ter hand moet nemen, al geruime tijd stuurloos is.

Daarnaast beschikt het niet over de adequate middelen om goed te kunnen functioneren. Hij merkt echter dat de overheid het veel belangrijker acht om het Zorghotel aan de Anton Dragtenweg die op de veiling stond, te kopen voor 50 miljoen Surinaamse dollar.

“De leiding van het Ministerie van Volksgezondheid lijkt wel een stel kwakzalvers die steeds verkeerde prioriteiten stelt,” zegt hij. Toen de uitbraak in de regio bekend was, moest volgens hem de samenleving direct geïnformeerd worden. Daarnaast moesten de kwetsbare groepen zoveel als mogelijk beschermd worden. Hij merkt dat er nog altijd te nauw wordt omgegaan met de gezondheid van de burgers, want de Mexicaanse griep is geen nieuw fenomeen.

Preventie is belangrijk en daarom moet er continu aan gewerkt worden. Zika en Chikungunya zijn nog altijd aanwezig en wordt door de Aedes aegypti-muskiet (tijgermuskiet) overgebracht. Door voorlichting te blijven geven aan de gemeenschap kan de snelle verspreiding ervan worden beperkt.

Influenza oftewel griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral wordt veroorzaakt door twee typen van het Influenza-virus: Influenza A en Influenza B. Het is niet hetzelfde als de gewone verkoudheid en kan het hele jaar worden opgelopen en milde tot ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken. De meeste personen herstellen binnen twee weken zonder medische behandeling. Bij hele jonge kinderen, ouderen en bij personen met ernstige medische condities kan Influenza de onderliggende ziekte doen verergeren en kan ook lijden tot longontsteking of de dood.

De Mexicaanse griep aanvankelijk ook wel varkensgriep genoemd, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Suriname

Verdachte in 6 kilo drugszaak komt vrij

Geplaatst

op

By

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft maandag de detentie van de verdachte Bert C. op verzoek van zijn advocaat, Aryan Ramlakhan, opgeheven.

In deze zaak was Bert samen met Natony W. en Ray S. aangehouden. Zij worden allen verdacht van overtreding van de Wet op Verdovende Midden. In oktober 2018 werd een inval gepleegd in de woning van Natony. De sterke arm trof in de slaapkamer van deze verdachte bijkans 6 kilo marihuana aan. In verband met het onderzoek werden de verdachte en zijn vriendin aangehouden.

Bij de politie hebben zij namen genoemd van 2 andere verdachten. In verband met het onderzoek heeft de rechter de vriendin van Natony als getuige gehoord. Zij was in deze zaak gedurende een maand ingesloten. Zij had de verdachte Bert niet vaak gezien. Zij en haar partner Natony hebben een meubelzaak. Zij had de verdachte Bert enkele keren daar gezien. Hij zou een bestelling hebben geplaatst. De verdachte Ray was wel vaker thuis bij haar geweest. Volgens Natony heeft Ray hem de drugs verstrekt. Tot 3 keren toe heeft Natony drugs van Ray ontvangen. Hij kwam in contact met Ray door een vriend, Donovan. Natony was Donovan geld schuldig en moest hem betalen. Op die dag ontmoette hij Donovan in de bar, alwaar hij Ray voorstelde aan Natony. In ruil voor dat geld, welke Natony van Donovan had geleend, moest hij een pakket bezorgen voor iemand. De verdachte Ray bezorgde het pakket thuis bij Natony en deze is later weer opgehaald door iemand anders. Zodoende kwam hij in contact met de drugsdealers. De verdachte Natony blijft erbij dat hij de drugs van Ray heeft gehad en dat Bert niets afweet van deze drugszaak.

De rechter hoorde alle 3 verdachten beurtelings en het bleek dat het aandeel van Bert bijkans niets is geweest in deze zaak. De advocaat deed daarbij een verzoek om Bert in vrijheid te willen stellen. De magistraat ging mee met de raadsman en schorste de hechtenis van Bert op. De 2 andere verdachten, te weten Natony en Ray, blijven in arrest. Op 8 april wordt de behandeling voortgezet.

Lees verder

Meest gelezen