zaterdag 25 mei 2024
32 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
5
(1)

Tekort aan giraal geld en bevolking treft geen schuld hoge koers

lees ook ...

Vanwege het tekort aan giraal geld in het land, is in de regeringsraad van woensdag 07 september 2022 besloten om weer geldtransporten opgang te brengen, zodat de CBvS weer kan interveniëren op de valutamarkt om de koers te stabiliseren.

“De oplossing is dat de geldtransporten weer normaal moeten plaatsvinden. Die opdracht is reeds gegeven aan de governor en de CbVS is daar reeds mee bezig. Een paar transporten hebben intussen plaatsgevonden richting Amerika”, Met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de regering opnieuw in onderhandeling over de valuta-interventies.

Naast de interventie heeft de regering een retentieregeling ingesteld, welke inhoudt dat alle exportbedrijven die vreemd geld binnenbrengen, 35 procent daarvan, ter beschikking moeten stellen van de banken. Zo kunnen de banken meer girale dollars binnenkrijgen om de markt te voorzien. De gelden van de retentie en interventies moeten gaan naar de sectoren, die het geld hard nodig hebben om te kunnen importeren.

President Santokhi zegt dat er intussen een lange lijst met importeurs is opgesteld die allen geld nodig hebben. Maar prioriteit wordt gegeven aan importen die zullen bijdragen dat de samenleving over voldoende voedsel en medicijnen kan beschikken en de oliemaatschappijen die brandstof garanderen.

President Santokhi gaf ook aan dat er nog andere maatregelen getroffen zullen worden door de regering, CBvS, de Deviezencommissie, banken en cambio’s die de komende dagen gepresenteerd en uitgevoerd worden.

Hij doet een dringend beroep op de samenleving om niet bij te dragen aan de koersverhoging, maar juist alles te doen om die koers terug te laten draaien naar een niveau dat de markt daadwerkelijk vraagt op basis van zuivere vraag en aanbod en geen gespeculeerde vraag en aanbod. Hij heeft er vertrouwen in dat de wisselkoers zich zal herstellen.

Dit laatste is onzin. De wisselkoers is hoog omdat de vraag groot is; er wordt niets bijzonders geëxporteerd en dus er komen weinig US dollars binnen. Het aanbod is laag. Ja dan worden producten duur, inclusief valuta. De bevolking heeft helemaal geen schuld aan de hoogte van de wisselkoers. Dit dwaze gepraat door hooggeplaatsten moet nu ophouden. Het is op zijn zachtst gezegd kinderachtig om de bevolking over iets waar die geen vat op heeft, aan te spreken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTekort aan giraal geld en bevolking treft geen schuld hoge koers