Na de felicitatieboodschap van President Santokhi aan het Surinaamse volk in verband met de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 01 juli jongstleden, heeft de President gisteren nog een boodschap gelanceerd over de slavernij zelf en het een en ander rond de afschaffing.
“Op 1 juli 1863 heeft het Koninkrijk der Nederlanden door middel van de emancipatiewet, de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen, afgeschaft. Hierdoor kwamen in totaal 45.000 slaven vrij, waarvan 34.441 in Suriname.
De slavenhouders kregen voor elke vrijgekomen slaaf 300 gulden schadeloosstelling, terwijl de vrijgekomen slaven niets kregen. Ze werden verplicht om nog 10 jaren op contractbasis te blijven werken.
Op 1 juli 1963 werd ter gelegenheid van 100 jaar afschaffing van de slavernij het standbeeld van Kwakoe onthuld. Het beeld stelt een weggelopen en weer gevangengenomen slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar vrijheid.In Suriname heet deze dag officieel, ‘Dag der Vrijheden’, een Nationale feestdag ook wel Keti Koti genoemd.
Vrijheid is het hoogste menselijke goed. De regering Santokhi-Brunswijk zal er altijd voor waken dat mensen hun vrijheid niet wordt ontnomen en dat werkzaamheden onder menswaardige omstandigheden plaatsvinden. Een Sustainable Development Goal, SDG, is ‘Decent Work’, het streven dat in 2030 iedereen een goede baan heeft. We hebben ons gecommitteerd hieraan en zullen dus alles in het werk stellen om dit streven waar te maken.
Ik wil u allen, maar meer in het bijzonder de nazaten van de slaven, feliciteren met deze Dag der Vrijheden, Keti Koti. Laten we deze dag op gepaste wijze vieren met zijn allen, maar ook erover nadenken, hoe we samen de schouders onder het werk kunnen zetten, om samen het land duurzaam te ontwikkelen, waarin we liefde- en vredevol met elkaar leven.” Aldus de President van de republiek Suriname, Zijne excelentie Chandrikapersad Santokhi.