donderdag 30 november 2023
28.1 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
5
(1)

11 oktober, Wereld Meisjesdag

lees ook ...

President Santokhi: “We gaan door met ons onafhankelijk best...

Tijdens de viering van 48 jaar Srefidensi heeft president Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat de onafhankelijkheid voor Suriname betekende dat het land in zijn eigen behoeften moest voorzien. Hij s...

Wereldmeisjesdag, internationale meisjesdag of internationale dag van het meisje is een internationale dag met aandacht voor de positie van meisjes. Het werd voor het eerst gehouden op 11 oktober 2012 op initiatief van Plan International, een organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelings- samenwerking.

De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de kansen voor meisjes en om de bewustwording van de genderongelijkheid die meisjes wereldwijd ervaren vanwege hun geslacht,te vergroten.

De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

De Internationale dag van het meisje is bedoeld om het bewustzijn te verhogen voor de problemen waarmee meisjes wereldwijd worden geconfronteerd. Veel ontwikkelingsplannen bevatten geen doelstellingen voor meisjes, waardoor hun problemen ‘onzichtbaar’ zijn.

Rond 2015 hebben meer dan 62 miljoen meisjes geen toegang tot onderwijs. Wereldwijd spenderen meisjes tussen 5 en 14 jaar meer uren aan huishoudelijke taken dan jongens van dezelfde leeftijd. Een op de vier is getrouwd voor zij de 18-jarige leeftijd heeft bereikt. Veel meisjes zijn kwetsbaar voor seksueel geweld en de daders daarvan blijven vaak ongestraft.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname11 oktober, Wereld Meisjesdag