vrijdag 29 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

VES-inzicht februari; waar wij nu staan

lees ook ...

Saramacca roept dringend op tot bemanning politieposten tege...

Belanghebbenden - waaronder ondernemers, winkeliers, de politieleiding onder aanvoering van de Gewestelijke Politie Commandant (GPC), de districtscommissaris (dc) en diens staf – zijn in Groningen, Sa...

VES(Vereniging van Economisten in Suriname) voorzitter Steven Debipersad in VES-inzicht van februari. Hij heeft het over de  huidige economische situatie en wat er aan gedaan moet worden. Wat er nu gebeurt passeert de revue en wat er nog niet helemaal goed gaat, bespreekt hij. Ook de verkiezingsroes waarin de president zich nu al wil storten komt aan de orde. Er zijn nog vele actuele en dringende zaken waarop eerst gefocust moet worden.

COVID-19 schijnt langzaamaan minder zwaar te gaan drukken op ons sociaal en economisch leven. Hoewel volledig herstel van alle economische branches nog lang zal duren, geeft dit wel een positieve prikkel op de macro-economie. “Echte verbetering zal echter uit ons allemaal moeten komen, maar daarvoor is het juiste voorbeeld van de regering vereist”, beklemtoonde Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES) tijdens de nieuwjaarsreceptie van deze vereniging.

“Suriname kan rekenen op drie jaren van IMF-ondersteuning, maar alleen als wij ons aan het afgesproken programma houden. De IMF-begeleiding is noodzakelijk, vooral voor technische bijstand en de superviserende rol om een pijnlijke maar verantwoord herstructureringsprogramma door te voeren”, stelde Debipersad. Alleen op deze manier kan decennia van economische scheefgroei duurzaam en evenwichtig worden omgebogen. Ook dit jaar zullen verdere politiek impopulaire, maar economisch verantwoorde, beleidsmaatregelen volgen, onderstreepte hij. “Kon men nog in 2021 nog de kritische begeleiding en adviezen van de VES negeren, in 2022 zal men de beoordeling van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) enerzijds en de supervisie van het IMF-programma niet hooghartig in de wind kunnen slaan”, stelde de VES-topman. Zoals gezegd, uit de toetsing van de task force in februari zal blijken hoe serieus wij als land zijn om de diepgewortelde corruptie en wijdverbreide witwaspraktijken uit te bannen.

Verschuif verkiezingscampagne VHP naar 2024

De hoge risicogroepen zijn niet alleen de klein goudmijnbouw, de tweedehandse autoverkopers, de casino’s en de kansspelen, maar ook de financiering van de politieke partijen hoort daarbij volgens Debipersad. “President, wij vragen u om uw herverkiezingscampagne door te schuiven naar 2024/2025 en u nu volledig te richten op de enige campagne die voor het land nu van belang is namelijk die van echte armoedebestrijding en productiviteitsverbetering”, beklemtoonde de voorzitter. “Gaat de Regering in 2022 nu eindelijk werken aan concrete maatregelen om het investeringsklimaat aantrekkelijk te maken en onze slechte positionering op de 162e plaats van de Doing Business Index te verbeteren? Waarom is van al de mooie woorden over “stimulering van investeringen” en het “gaan halen van investeerders” in de praktijk niets terecht gekomen? Wanneer komt de nieuwe moderne Investeringswet? En het instituut dat transparant investeringen stimuleert en begeleid, die de plaats van Investsur moet innemen? Wanneer komen de reeds diverse malen plechtig toegezegde fondsen zoals het Nationaal Fonds voor de Financiering van de Agrarische sector en MKB-Fonds beschikbaar”, vroeg Debipersad zich af. Volgens hem zal de valuta verdiencapaciteit alleen met gerichte investeringen structureel groeien.

Privatisering parastatale bedrijven

“Gaat de overheid eindelijk een begin maken met privatisering van de verlieslatende parastatalen, waarvan sommige door de politiek verwaarloosd, leeggeroofd, uitgemolken en/of gekannibaliseerd zijn”, vroeg de VES-voorzitter zich verder nog af. Hij noemde een paar voorbeelden uit de landbouw: Patamacca, Victoria, Phedra, Alliance, Tibiti, Baboenhol, maar ook FAI. Vele van deze “bedrijven” of wat er nog van over is, zijn van grote waarde en kunnen relatief snel en tegen lage kosten in productie worden gebracht, indien ze via een transparant proces worden verkocht aan particuliere investeerders. Verder benadrukte hij dat de Nota van Wijziging van de Begroting 2022 op zich laat wachten. De VES heeft reeds publiekelijk aangegeven dat het uitgeven in 2022 van SRD 7.5 miljard meer dan we gaan verdienen, economisch onverantwoord is. Dit is 40% meer dan de totaal geraamde zuivere inkomsten. De VES blijft te allen tijde bereid regering en DNA te begeleiden om tot een bij de economische situatie passende Begroting 2022 te komen.”

Bron: VES Inzicht – februari 2022

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVES-inzicht februari; waar wij nu staan