Steven Debipersad, voorzitter van de vereniging van economisten (VES) gaf in zijn speech op de nieuwjaarsreceptie van de VES aan dat de regering niet eens de helft van de doelen heeft gehaald die in het urgentieplan zijn opgenomen. De VES had al bij de presentatie van het herstelplan van 2020-2022 doorgegeven dat het plan onsamenhangend en niet realistisch was wat hen niet in dank afgenomen werd.
Het blijkt dat er in de afgelopen vijftien maanden slechts 19 procent van het plan is gerealiseerd. Debipersad zegt dat zelfs tot eind 2022 niet zo makkelijk de rest van de 50 procent aan doelen gerealiseerd kan worden. Het zou een drastische verandering van (aanpak) vereisen om dat te kunnen waarmaken. Enkel 03 procent van de gerealiseerde projecten zouden kunnen worden aangemerkt als te zijn productie stimulerend.
Het Bruto binnenlands product kreeg in 2020 een harde klap. Het zakte met 15,8 procent en in het afgelopen jaar met ongeveer 2,8 procent wat grote invloed heeft op de samenleving. De inflatie, met ander woorden de achteruitgang van de koopkracht, was in 2020 61 procent hoger. In 2021 was er om en bij een inflatie van 65 procent. En ook voor dit jaar wordt een onacceptabel hoog inflatie niveau verwacht van 30 procent. De monetaire reserves vertonen gelukkig wel een significante verbetering in het afgelopen jaar.
Ondanks de harde toezegging van de Governor aan de VES is de publicatie van de jaarverslagen aan de moederbank vanaf 2016 toch niet gerealiseerd. De publicatie van de jaarverslagen was één van de maatregelen van het IMF programma die in december gehaald moest worden. Debipersad vroeg retorisch: hoe kan een moederbank transparantie verwachten als zij dit zelf niet waarmaakt?
Debipersad merkte op dat de verarming die van deze inflatiecijfers uitgaat onmiskenbaar is en zwaar rust op de schouders van gezinnen en bedrijven en dat het monetair beleid vooral vertrouwen moet uitstralen.