Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

10 Oktober, Dag der marrons

Geplaatst

op

Marron

Op 10 oktober 1760 werd door de koloniale overheid  een vredesakkoord getekend met de N’dyuka(groep marrons) in het binnenland van Suriname. Na jaren van strijd voeren zonder succes zag de  kolonisator/slavenhouder in dat de constante staat van oorlog tussen hen en de weggelopen slaven, hen geen rust gunde.

De weggelopen slaven vielen de plantages namelijk  geregeld aan om aan proviand te komen en om hun  lotgenoten te bevrijden. Daarom bood de koloniale overheid de  N’dyuka, ook wel  Aucaners genoemd, een vredesaccoord aan. Dit was het eerste vredesaccoord dat de koloniale overheid sloot met één van de groepen weggelopen slaven. Deze dag waarop de stam der Aucaners een vredesverdrag sloot met de onderdrukker op 10 oktober, wordt vanaf 1974 gevierd in  Suriname.

Deze dag wordt  in de dorpen in het binnenland en in Paramaribo op plekken als de Palmentuin gevierd waarbij  de vrouwen in pangi’s (overklaprok met schots ruitmotief) met prachtig applicaties of borduursel en de mannen met mooie geappliceerde of geborduurde schouderdoeken hun duur bevochten vrijheid vieren samen met de fôtônengre(stadsneger) en de andere bevolkingsgroepen.

En just ‘for the record’: De veel besproken benaming ‘marrón’ is in het Frans gewoon kastanje(vrucht) of de kleur donkerbruin. En het spaanse woord marrón is ook de kleur bruin –  culturu.com

 

 

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Benny
zaterdag 10 oktober 2020 12:06

Waarom blijven wij zo hangen in de slaventijd? In Europa zijn zowat alle landen slaven geweest . Ook Nederland heeft zware onderdrukkingen en slaven tijden gekend. Denk aan De Spanjaarden, of Napoleon , de Nooren, de Nederlanders werden aan de roeibanken geketend en moesten roeien over zee in de Vikingen schepen tot vele stierven van uitputting. Maar wij hebben het alleen over onze slaven tijd, zonder er bij stil te staan wat er in die tijd in de wereld gebeurde. We praten en klagen veel maar het ontbreekt ons aan kennis. Daarom zouden we eens wat meer over geschiedinis. moeten… Lees verder »

Bainalonka
zaterdag 10 oktober 2020 12:54

Mijn over groot vader was een slaaf. Misschien de jouwe niet. Mijn familieleden hebben pijn gekend en is ons recht te vechten voor de excuus. Niet alleen slaven eisen dat. Dat jij een Hindoestaan ben en zeker niets voelt met slaven is jou ding maar laat die echte Surinamers opkomen voor hun voorouders die voor ons gevochten hebben.

Theo
zaterdag 10 oktober 2020 17:49

Tja Benny, en zo gedenken de Amerikanen 11 September (alsof er in de rest van de wereld geen aanslagen zijn geweest) en hebben de Nederlanders op 4 mei hun Dodenherdenking (alsof er elders geen doden zijn gevallen), houden de Zwitsers elk jaar hun Tellspiele terwijl Willem Tell eigenlijk nooit bestaan heeft maar Suriname mag geen Keti Koti meer hebben nu? Of de Dag der Marrons?

Johanna
zondag 11 oktober 2020 09:53

Het stuk is feitelijk beschreven. Zou het eerder plaatsen onder de noemer historische geschiedenis dan “blijven hangen in de slavernij”. Duidelijk een staaltje van napraten van de mainstream in NL.

Nelleke
zondag 11 oktober 2020 16:19

@Benny, wat kan het ons schelen wat vooral Nederland ook heeft meegemaakt in het verleden? Als nazaat van weggelopen slaven en het feit dat ik ouderen in mijn familie nog levend heb gezien die kinderen waren van slaven, zal ik mijn voorouders altijd blijven eren en gedenken.Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen