donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
5
(2)

10 dorpen Boven-Suriname krijgen stroom via zonnepanelen

lees ook ...

Santokhi: Boekwerk  als van Bouta

Sinds vorige week verdeelt Santokhi een boekwerk van 100 pagina's aan "verworvenheden". Klinkklare leugens onder de lange titel: van Crisisbeheersing naar Stabilisering, Groei en Duurzame Ontwikkeling...

In het Saramaccaanse dorp Gengeston of op zijn Saramaccaans Gengesitonu genoemd is het EU/CIF-project ceremonieel gestart. Het gaat hierbij om de elektrificatie van 10 dorpen aan de bovenloop van de Surinamerivier. President Chandrikapersad Santokhi was daarbij aanwezig.

Ook de dorpen Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi en Nieuw Aurora worden voorzien van 1×24 uur stroom. Het staatshoofd benadrukte dat de regering haar beloftes nakomt. “Velen hebben beloofd. Deze regering belooft niet alleen, maar komt haar beloftes na.”

De elektrificatie zal geschieden middels zonnepanelen; de zogenaamde solar mini-grids. Het project is begroot op euro 06 miljoen en USD2,25 miljoen. Deze bedragen kunnen als volgt worden gespecificeerd: 05 miljoen euro in de vorm van een schenking afkomstig van de Europese Unie via de Caribbean Investment Facility (CIF); 01 miljoen euro van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gecalculeerd op basis van arbeid, transport, engineering en projectmanagement services en 2.25 miljoen Amerikaanse dollars van de IDB in de vorm van een lening.

Er zal een totaal vermogen van 1709 kilowatt in de 10 dorpen worden geïnstalleerd, waarvan 554 kilowatt voor Nieuw Aurora. De dorpen zullen collectief 820 masten leveren en er ook voor zorgen, dat 38.855m2 schoongemaakt terrein beschikbaar gesteld wordt ten behoeve van het opstellen van de zonnepanelen. President Santokhi deed een beroep  op alle betrokkenen om vol ijver te werken aan een tijdige realisatie van het project.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname10 dorpen Boven-Suriname krijgen stroom via zonnepanelen