maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

08 tot 14 maart Zout bewustwordingsweek

lees ook ...

Continued discussion over the phase-out of gasoline subsidie...

The government and oil industry have been debating fuel costs for a while. According to Minister Stanley Raghoebarsing of Finance and Planning, the administration is carefully considering ways to elim...

Wij zitten vandaag 11 maart  midden in de Wereld Zout Bewustwordingsweek die loopt van 8 tot en met 14 maart. De slogan is dit jaar: ‘More Flavour, Less Salt!’ (meer smaak, minder zout!). Tijdens deze jaarlijkse bewustwordingscampagne wordt het verborgen zout in onze favoriete voedingsproducten aan het licht gebracht. Tijdens deze week worden ook diegenen bemoedigd die geen onnodig zout willen in hun voeding, om actie te ondernemen. We hebben allemaal wat zout nodig, dat bestaat uit natrium en chloride, in onze voeding, omdat natrium helpt om de hoeveelheid vocht in ons lichaam te reguleren en ook onze zenuwen helpt om goed te functioneren. We hebben echter maar ongeveer 1 gram zout nodig per dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt iedereen aan om minder dan 5 gram(één theelepel) per dag te eten om onze gezondheid te beschermen. Nu is het zo dat we gemiddeld bijna 10 g zout per dag eten, het dubbele van het aanbevolen hoeveelheid. Meer dan 5 gram zout per dag kan de bloeddruk verhogen, waardoor we een verhoogd risico lopen op een beroerte of het ontwikkelen van een hartaandoening. Hartaandoeningen zijn de de belangrijkste doodsoorzaak van sterfte in Suriname. Hoge bloeddruk heeft nauwelijks symptomen, dus u weet misschien niet eens dat u er last van heeft. Regelmatige contrôle van de bloeddruk is daarom aan te raden.

De meeste mensen weten niet hoeveel zout ze eten en een groot probleem is dat voedsel niet zout hoeft te smaken om zout te zijn. Er zit zout in ontbijtgranen, cakes en koekjes, en sommige mensen doen zelf zout bij het koken van stroop en ijsjes voor de verkoop. Toegevoegd zout aan maaltijden tijdens het koken kan een probleem zijn, maar een veel groter probleem is het zoutgehalte in verwerkt, verpakt voedsel dat  onder andere in supermarkten en op markten wordt verkocht. Ook het zoutgehalte in restaurant of feest maaltijden is hoog. Het gevaarlijke hierbij is dat in restaurant of feestmaaltijden je het hoge zoutgehalte niet altijd opmerkt, omdat er suiker in wordt gedaan om de smaak te bevorderen en om de zoutsmaak in ‘balans’ te houden

Ingeblikte groenten en bonen worden soms in zout water bewaard, dus het liefst het vocht afgieten. Proef uw eten tijdens het koken en probeer geen zout aan tafel toe te voegen. Haal ook de zoutvaatjes en zoute sauzen van de eettafel. U kunt ook in de plaats van Saladedressings of mayonaise verse kruiden gebruiken en azijn of citroensap. Er zijn ook andere ingrediënten die kunnen helpen om voedsel lekker te laten smaken zonder de gezondheid te schaden. Gebruik bijvoorbeeld citroen, knoflook, gember, paprika, tomaat, specerijen en verse kruiden in plaats van teveel zout. En in plaats van hartige snacks zoals chips en frietjes kunt u liever fruit zoals manja en kersen, papaja eten. U zult zich veel beter voelen na het eten van fruit dan na het eten van zoute snacks die zeker ook niet goedkoper zijn.

In verband met Wereld Zout Bewustwordingsweek heeft het ministerie van Volksgezondheid, met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) een radio en TV-infomercial ontwikkeld over de voordelen van vermindering in zout gebruik. Er is ook een video ontwikkeld over hoe te koken met weinig zout, rekening houdend met de Surinaamse realiteit.

We kijken er naar uit!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname08 tot 14 maart Zout bewustwordingsweek