dinsdag 21 maart 2023
23.3 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

08 maart dag van de vrouw

lees ook ...

VSB adviseert geen bedrijfssluiting tijdens protestacties 24...

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft haar leden geadviseerd om de bedrijven niet te sluiten tijdens de geplande protestacties op 24 maart 2023. Activisten hebben opgeroepen tot de sluitin...

Vandaag 08 maart  is het de dag van de vrouw. De aanleiding tot het uitroepen van deze dag tot dag van de vrouw was de massale staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie op 8 maart 1908 in Chicago en New York voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen werd de dag uitgeroepen tot dag van de vrouw. Het kiesrecht kwam daarna centraal te staan. De jaren daarop werden tot de Eerste Wereldoorlog in een aantal landen, op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden.  In de jaren zestig kwam met de opleving van de feministische beweging, de belangstelling voor een internationale vrouwendag terug. In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag.

In 1978 werd 08 maart door de VN als feestdag erkend. Amnesty International heeft op internationale vrouwendag actie gevoerd voor slachtoffers van marteling en geweld, mensenrechtenverdedigers en onder andere vrouwelijke gewetensgevangenen. Amnesty International gebruikt de term ‘gewetensgevangenen’ voor mensen die gevangen worden gehouden of in hun bewegingsvrijheid worden beperkt vanwege hun politieke, godsdienstige of andere overtuiging, etnische afkomst, geslacht, seksuele oriëntatie, kleur of taal en die geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd.

Ook in Suriname wordt er door het ministerie van Binnenlandse Zaken deze dag herdacht met het thema: ‘Vrouwen in leiderschap: een gelijkwaardige toekomst realiseren in een wereld die getroffen is door COVID -19’.  Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) legt dit jaar de nadruk op de enorme inspanningen van vrouwen en meisjes over de hele wereld in het creëren van een gelijkwaardige toekomst en hun bijdrage in het herstel van de COVID -19 pandemie. Het is in deze periode waarop wereldwijd de sociale-, economische-, culturele- en politieke prestaties van vrouwen wordt gevierd en landen worden opgeroepen acties te ondernemen om de gelijkheid van vrouwen te versnellen.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname08 maart dag van de vrouw