woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
5
(1)

148 jaar Hindostaanse Immigratie

lees ook ...

Government is unable to pay its $70 million debt

According to Stanley Raghoebarsing, Minister of Finance and Planning, before the meeting of the Council of Ministers, the state cannot pay the oil corporations the US$70 million (RvM). The minister sa...

In Suriname wordt op 5 juni jaarlijks de Hindoestaanse immigratie herdacht. Op die dag kwamen de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië (de huidige landen India, Pakistan en Bangladesh) in Suriname aan in 1873. Deze contractarbeiders namen de plaats in van de voormalige slaven van Afrikaanse afkomst, die op 1 juli 1863 de vrijheid kregen en verplicht waren nog 10 jaar onder ‘Staatstoezicht’ tegen ‘loon’ op de plantages te werken.

In 1873 was het Staatstoezicht voorbij en de voormalige slaven die mishandeld en getraumatiseerd waren tijdens de 300 jaar durende slavernij verlieten de plantages direct in 1873. Dit had de overheid al zien aankomen en voorzag in contractanten uit Azie. Nog voor de afschaffing van de slavernij kwamen er Chineze contractarbeiders naar Suriname  in 1853 en op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met contractarbeiders uit Brits-India aan, de Lalla Rookh.

Dit jaar kan de herdenking van de Hindostaanse Immigratie niet groots plaatsvinden vanwege de covidmaatregelen. Maar het is toch belangrijk stil te staan bij het nieuwe leven in een nieuw land, waaraan de nieuwe contractanten zich moesten aanpassen. De immigranten  werden door hun werkgevers als derderangsburgers behandeld en de primaire en secundaire arbeidsomstandigheden die wij nu genieten, waren niet weggelegd voor de hindostaanse immigranten. Maar de komst naar het nieuwe land Suriname heeft de immigranten ook veel opgeleverd. In het land met weinig inwoners en vrij veel land, waarvan zij een stuk kregen en wat geld als zij na hun contracttijd bleven, maakte dat zij met hard werken een onafhankelijk leven konden opbouwen in Mama Sranan.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname148 jaar Hindostaanse Immigratie