Suriname ALTIJD Dichtbij

Sport

Van Dijk wordt gekozen door UEFA tot beste verdediger en is de beste voetballer Champions League 2018/2019

Geplaatst

op

door

Virgil van Dijk mag zich de beste verdediger en beste voetballer van afgelopen seizoen noemen. De captain van Oranje heeft met zijn team Liverpool de Champions League gewonnen, de belangrijkste prijs voor Europese clubs. Van Dijk bleef hiermee Mathijs de Ligt en Trent-Alexander Arnold voor.

“We gaan proberen de beker te verdedigen”, zei Van Dijk op het podium van het Grimaldi Forum. “Het wordt zwaar, want er zijn zoveel geweldige teams. Maar we gaan ervoor.”

Van Dijk is ook benoemd tot beste voetballer, hiermee troeft hij Lionel Messi (Barcelona) en Christiano Ronaldo (Juventus) af. Virgil van Dijk is de eerste Nederlander van Surinaams origine die deze ereprijs in ontvangst mag nemen.

Frenkie de Jong beste middenvelder Champions League 2018/2019

Frenkie de Jong is gekozen tot beste middenvelder van het afgelopen Champions League-seizoen. De middenvelder van Ajax kreeg de voorkeur boven Christian Eriksen en John Henderson.

ANP

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Wijnaldum scoort driemaal en is geen minister

Geplaatst

op

door

Met drie treffers leidde Georginio Wijnaldum het Nederlands elftal naar een ruime zege op Estland (5-0). “Deze bondscoach wilde dat ik op ‘tien’ ging spelen”, zegt hij over zijn rol als aanvallende middenvelder bij Oranje. “Ik denk dat hij dat wel goed heeft gezien. Ik vind het heerlijk voetballen zo.”

Niet Memphis Depay maar Wijnaldum is met acht doelpunten de topscorer van Oranje in de voltooide EK-kwalificatie. “Meen je dat nou”, reageert de middenvelder van Liverpool die in een verdedigende rol onder voorgaande bondscoaches vaak niet kon overtuigen met Kevin Strootman aan zijn zijde. “Of ik makkelijk ben gaan scoren? Nee, ik kom vaak in scoringspositie maar mis nog te veel kansen.”

Wijnaldum verdiende alom respect met zijn reactie op het racistische gedrag van fans van FC Den Bosch aan het adres van de donkere aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior. “Onze persvoorlichter had me wel gewaarschuwd dat ik daar vragen over zou krijgen, Maar ik had niets voorbereid.”

Statement

De 29-jarige Wijnaldum pleitte voor hardere straffen en benadrukte dat het bij Oranje niet uitmaakt welke kleur je hebt. “Na mijn reactie kreeg ik positieve reacties van mijn ploeggenoten bij het Nederlands elftal. Dat deed me heel goed. Samen hebben we besloten om voor de wedstrijd weer een statement te maken.”

De internationals van Oranje vormden dinsdagochtend een kring tijdens een rustige training. Ze plaatsten die foto op sociale media met de tekst: ‘Enough is enough, stop racism’ (genoeg is genoeg, stop racisme). “Maar Memphis had nog een goed idee”, vertelt Wijnaldum. “Hij bedacht dat we een statement na een goal moesten maken.”

Sinterklaas

Zo gezegd, zo gedaan. Wijnaldum rende na zijn 1-0 tegen Estland naar de zijlijn en al zijn ploeggenoten, inclusief wisselspelers, stonden in een kring om hem heen. Wijnaldum drukte zijn donkere onderarm tegen de blanke arm van Frenkie de Jong. “Wij zijn wel één, dat wilden we zeggen”, vertelt de 62-voudig international.

“Ik wil niet wijs doen”, vertelt Wijnaldum. “En ik ben echt geen politicus. Dat lijkt me een moeilijke baan en dan heb je meer thema’s als racisme. Maar als voetballer krijg ik wel een podium. Daarom stipte ik die discussie over Zwarte Piet ook aan. Als kind zette ook ik mijn schoen. Mijn oma, waar ik vaak was, deed daar niets in. Ik voelde me als kind niet gediscrimineerd door Zwarte Piet. Geen enkel kind denk ik, want het is leuk om cadeautjes te krijgen. Maar als je ouder wordt, dan zie je dat anders. Zeker als ze je Zwarte Piet gaan noemen. Het feest van Sinterklaas is traditie, hoor ik vaak, Dat kan toch ook met roetveegpieten of blanke pieten?”

Georginio Wijnaldum

ANP

Lees verder

Sport

Natio Suriname voor het eerst geplaatst voor Gold Cup

Geplaatst

op

door

Het Surinaamse voetbalelftal heeft zich voor het eerst sinds 1985 geplaatst voor de Gold Cup. Het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben vindt plaats in 2021. Suriname verzekerde zich van een startbewijs door met 2-1 te winnen in en van Nicaragua in een beslissend kwalificatieduel.

De doelpunten van Suriname kwamen op naam van Ivenzo Comvalius en Nigel Hasselbaink, oud-speler van onder meer Excelsior en Go Ahead Eagles.

Voor Hasselbaink was het zijn eerste doelpunt nadat hij afgelopen week zijn debuut als international had gemaakt. Zijn meespelen is het gevolg van een belangrijk besluit van de Surinaamse voetbalbond SVB, die na lange bestudering van wetgeving tot de conclusie is gekomen dat Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst voor het Surinaamse elftal kunnen uitkomen zonder dat ze hun Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. De SVB kan nu meer spelers met eredivisie-ervaring interesseren om voor Suriname uit te komen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X