Diego Maradona mag dan al ruim vier jaar dood zijn, nog altijd houdt de omstreden voetballegende de gemoederen bezig. Vandaag begint in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de lang verwachte rechtszaak tegen zeven leden van het medisch team dat hem behandelde voor zijn overlijden in 2020. Hij was toen net 60 jaar geworden.
De beschuldigde medische professionals staan terecht voor dood door nalatigheid, een misdaad die in Argentinië min of meer gelijkstaat aan onvrijwillige doodslag. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze gevangenisstraffen tot 25 jaar krijgen.
Het proces, dat ongetwijfeld voor een groot mediacircus gaat zorgen, zal naar verwachting tot juli duren, met minstens drie hoorzittingen per week. Op de openingsdag van het proces zullen de aanklagers de aanklacht voorlezen voordat de getuigenverklaringen beginnen.
Na het horen van ruim honderd getuigen zullen de aanklager en de verdediging hun zaak bepleiten en zal de rechtbank een datum voor een uitspraak vaststellen. Het is overigens onwaarschijnlijk dat een van de verdachten voor of tijdens het proces zal worden vastgehouden.
Wat gebeurde er ook alweer?
Het overlijden van Maradona, aan wiens hand Argentinië in 1986 letterlijk en figuurlijk wereldkampioen werd, leidde tot een golf van verdriet over de hele wereld. Opgegroeid in armoede werkte hij zich uit de sloppenwijken van Buenos Aires op tot een van de beste voetballers aller tijden, die tijdens en na zijn actieve carrière hevig worstelde met een drugsverslaving, obesitas en alcoholproblemen.
Twee weken voor zijn dood – op 25 november 2020 – werd Maradona getroffen door een hersenbloeding. Na een operatie herstelde Maradona in een privéwoning in Tigre, een welvarende wijk ten noorden van Buenos Aires, waar hij werd verzorgd.
De aanklagers vinden dat zijn dood voorkomen had kunnen worden als het medisch team niet zo nalatig was geweest. Ze zouden “ongepast, gebrekkig en roekeloos” hebben gehandeld.
Wie staan er terecht?
Allereerst neuroloog Leopoldo Luque, jarenlang Maradona’s persoonlijke arts. Hij voerde de operatie uit, waarbij een bloedstolsel uit zijn hersenen werd verwijderd en hield daarna toezicht op de overgang van Maradona van het ziekenhuis naar zijn nieuwe verblijfplaats.
Een andere belangrijke verdachte is psychiater Augustina Cosachov, die de medicijnen voorschreef. Verder gaat het om Carlos Diaz (die toezicht hield op Maradona’s behandeling voor alcoholverslaving), arts Nancy Forlini (die hielp bij het beheer van Maradona’s thuiszorg), verpleegcoördinator Mariano Perroni, verpleegkundige Ricardo Almirón en Pedro Pablo Di Spagna, een klinisch arts.
Een derde verpleegster, Gisela Dahiana Madrid, heeft gevraagd om later apart door een jury te worden berecht.
“De dood vond onverwacht plaats, plotseling, tijdens de slaapuren, zonder dat we enige tijd kregen”, aldus neuroloog Luque. Als reactie op het vernietigende rapport van het medische panel, liet de verdediging een eigen forensisch onderzoek verrichten om aan te kunnen tonen dat Maradona’s dood “plotseling en zonder kwelling” was.
Luque heeft ook verklaard dat het Maradona zelf was die er op aandrong om thuis verzorgd te worden.
BRON : ALL FOOTBALL/ FOTO