Suriname ALTIJD Dichtbij

Sport

Oranje gaat met Koeman nieuwe fase in

Geplaatst

op

door

Het Nederlands elftal is onder leiding van bondscoach Ronald Koeman een nieuwe fase ingegaan. Na de verrassende en overtuigende zege in september op Duitsland (2-4) is het verwachtingspatroon duidelijk veranderd, zowel voor de buitenwereld als voor de staf en spelersgroep zelf. Mogen is moeten geworden bij Oranje, dat deze week de grote favoriet is in wedstrijden tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland en met twee zeges een grote stap zet op weg naar deelname aan het Europees kampioenschap komende zomer.

Koeman moet voor het eerst ook moeilijke keuzes maken. Veel internationals ontwikkelen zich bij hun club in rap tempo. Kan de bondscoach nog wel om Donyell Malen, met tien doelpunten topscorer van de eredivisie, heen? En hoe lang kan hij middenvelder Donny van de Beek nog uit zijn basisformatie houden? Calvin Stengs van AZ klopt ook op de deur. Ontwikkelingen die een jaar geleden nog ver weg leken.

De goede prestaties van de internationals maken de bondscoach ook waakzaam. De spelers moeten niet denken dat het nu allemaal vanzelf gaat, wilde hij woensdag maar zeggen. “Er waren momenten in de training, zowel gisteren als vandaag, dat het niet goed was. Dat kan liggen aan de korte voorbereidingstijd of misschien heeft het te maken met een beetje vermoeidheid. Gemakzucht? Misschien soms ook”, zei hij. “Het is niet dat ik er erg onrustig van word. Maar ik geef het wel aan. Liever nu dan morgen na de wedstrijd. Er is ook geen enkele reden voor. We moeten ons nog plaatsen voor het EK. Je moet de motivatie uit jezelf halen, een EK willen spelen.”

Oranje derde in de groep

Of Koeman zijn basiselftal op plaatsen gaat aanpassen, wilde hij woensdag nog niet zeggen. “Als trainer heb je altijd twijfels. De bank en basis zitten op een aantal posities heel dicht bij elkaar. Als trainer moet je dan een beslissing nemen als het moment daar is om dingen te veranderen. Ik ben wel een gevoelsmens in wat ik zie, ook op het trainingsveld.”

Noord-Ierland heeft na vijf wedstrijden twaalf punten en staat tweede in groep C. Oranje volgt op de derde plek met negen punten uit vier duels. Bij winst komt een ticket voor het EK dichtbij. Koeman: “We zijn voetballend en kwalitatief gezien beter dan Noord-Ierland. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt. Noord-Ierland is een tegenstander die misschien wel ver terugzakt, maar ze gooien er veel strijd en agressiviteit in. Dan moeten wij wel zorgen dat we wakker zijn en goed zijn.”

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Blind; Wijnaldum, De Jong en Van de Beek; Malen, Depay en Babel.

ANP

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Benni

Top trainer. Hij maakt van niets weer iets en hij stelt de beste spelers op. Hij kijkt niet naar kleur. De beste stelt hij op. Hij en van Gaal zijn voor mij de beste trainers die ik kenAdvertentie

Nederland

We gaan naar het EK, dat is het belangrijkst

Geplaatst

op

door

Virgil van Dijk vond het niet zo belangrijk dat het Nederlands elftal zaterdag bij Noord-Ierland (0-0) het ticket voor het Europees kampioenschap veiligstelde zonder heel goed te spelen. “We kunnen er heel lang over praten, maar we gaan naar het eindtoernooi. We kunnen de focus volledig op het EK leggen”, zei de aanvoerder.

“We wisten dat het lastig zou worden. We hebben mogelijkheden gehad om te scoren”, vervolgde Van Dijk. “Het laatste kwartier moet je heel sterk blijven, met corners en lange ballen. Dat hebben we goed gedaan, we stonden goed.”

ANP

Lees verder

Nederland

Koeman:’Wedstrijd snel vergeten’

Geplaatst

op

door

Ronald Koeman was vooral trots dat hij met het Nederlands elftal het EK heeft gehaald. “Ik vind dat je deze wedstrijd snel mag vergeten. Ik ben blij en trots op het team. We zijn er eindelijk weer bij. Dat is een groot compliment voor deze groep”, sprak de bondscoach na het doelpuntloze gelijkspel bij Noord-Ierland.

Voor het eerst sinds 2014 is Nederland weer aanwezig op een eindtoernooi. Een 0-0 was voldoende om naar het EK 2020 te gaan. Daarmee is de wederopstanding van Oranje volbracht na het pijnlijke gemis van het EK 2016 en WK 2018. 

“We hebben een wedstrijd gezien die je vooraf kon verwachten”, zei de bondcoach. “Noord-Ierland ging in de beginfase een beetje stormen. Ze hebben twee momenten gehad, voor de rest niet. We moeten het ook niet overdrijven. We hebben het professioneel uitgespeeld. Aanvallend hadden we meer kunnen en moeten brengen.”

Koeman vindt dat er in Nederland, na moeizame jaren, nu al snel weer kritisch wordt gesproken als het voetballend eens wat minder is. “We zijn een landje waar we eerst de boel afbreken en daarna weer heel erg blij zijn. Daar stoor ik me wel eens aan. We zijn zelf ook heel kritisch. Maar we hebben het geweldig gedaan, we gaan een geweldig toernooi tegemoet.”

ANP

Lees verder

Meest gelezen

X