maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Hoogspringlegende Dick Fosbury op 76-jarige leeftijd overleden

lees ook ...

FI Max Verstappen naar eenzame zege in China

Een staande start en twe herstarts was het spannend of Max Verstappen concurrentie zou krijgen tijdens de Grand Prix van China maar de Nederlander bleek zelf echter foutloos en reed daarna de tegensta...

Afgelopen zondag is op 76jaar de legendarische atleet Dick Fosbury overleden die tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico de Fosburyflop introduceerde

De Amerikaanse atleet die op het onderdeel hoogspringen uitkwam werd vooral bekend van de Fosburyflop,een nieuwe hoogsprongteckniek die hij introduceerde tijdens de Olympische Spelen in 1968 die hem niet alleen een gouden plak bezorgde, maar hij vestigde met zijn fosburyflop ook nog een nieuwe record op het onderdeel hoogspringen.Opvallend is dat de fosburyflop nog steeds gebruikt wordt op het onderdel hoogspringen.

Fosbury verbaasde tijdens de Olympische spelen in Mexico stad de hele atletiek wereld met zijn revolutionaire sprongtechniek.In plaats van de rosprong, waarbij atleten met het gezicht naar beneden over de lat sprongen, gebruikte de Amerikaan een techniek waarbij hij rugwaarts het goud veroverde.Tijdens de spelen in Mexico was hij de enige atleet die de zogeheten “Flosburyflop” aandurfde, maar op de Olympische  spelen van 1972 in Munchen gebruikten het liefst 28 van de 40 deelnemers de baanbrekende techniek. Tegenwoordig is het onmogelijk om zonder deze sprong in de top mee te draaien bij het hoogspringen.

Opvallend is wel dat Fosbury, niet de bedenker is geweest van de flosburyflop,zijn landgenoot Clinton Larson gebruikte de naar hem genoemde techniek al heel wat jaren eerder. In 1912 zou Larson de techniek in wedstrijdverband hebben gebruikt, maar de sprong werd toen als gevaarlijk gezien.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Sport

meer Sport nieuws »

meest gelezen

HomeSportHoogspringlegende Dick Fosbury op 76-jarige leeftijd overleden