Suriname ALTIJD Dichtbij

Reportage

Politie Nederland controleert allochtonen vaak onterecht

Geplaatst

op

Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond worden vaak ten onrechte gecontroleerd door de politie. Een aantal (bekende) personen en organisaties roepen dit al enige tijd, maar dit blijkt nu officieel uit een rapport dat vandaag is verschenen.

NIET RECHTVAARDIG
Ruim de helft van de mensen die staande zijn gehouden was allochtoon. En veertig procent van de gevallen waarin agenten mensen aanhouden met mogelijk verdacht gedrag, was niet te verdedigen. Ook controles bij autochtonen waren niet altijd terecht.

STEREOTYPERING
Van bewuste discriminatie is volgens de onderzoekers geen sprake. Wel gaan agenten met bepaalde stereotypen in het achterhoofd op pad en hebben ze een bepaald beeld van de “gemiddelde boef”. Daarbij denken ze vooral aan jongens uit lagere sociale klasse en bij elkaar geraapte groepen op basis van afkomst. Bijvoorbeeld de “Antillianen”, “Marokkanen”, “Surinamers”, “Oostblokkers”, of “kampers” en “aso’s”.

ETNISCH PROFILEREN MELDING
De politie denkt ook aan oplossingen. De politie.nl-app wordt binnenkort uitgebreid met een optie om mogelijk etnisch profileren te melden.

2 Reacties

2 Reacties

 1. Ricardo Martodrono

  maandag 3 oktober 2016 at 12:51

  autochtonen…och och

 2. wendel

  woensdag 18 juli 2018 at 22:58

  sta ik straat bij politie bureau doelwater te wachten op een parkeerplaats met beide knipperlichten aan, komt er een blanke jongen op een brommer met zijn zoon (waarschijnlijk 5 jaar) voor hem zitten op de brommer mij voorbij gereden net dat er twee politie agente en agent op de fiets mijn kant op komen fietsen.
  tegen de blanke jongen werd niets gezegd of gevraagd te stoppen, maar op mij kwamen ze meteen af en vroegen waarom ik stil sta ik ging mondig het gesprek aan en wilde de auto verplaatsen omdat dit agressief werd gevraag en ik er wat van zei, ik werd niet met meneer aangesproeken en ook geen gedag gezegd maar dat bepaalde de agent zelf wel. vervolgens kwam die mij fietsen achterna en ik moest stoppen en mijn papieren tonen alles werd nagetrokken en duurde enkele minuten maar toch ging deze agent verder in discussie en liet mij vervolgens gaan. maar was duidelijk niet van gediend dat ik mondig was en niet ja en amen zei.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reportage

Video Report: ‘t Vat in Suriname

Geplaatst

op

By

Lees verder

Reportage

Video Report: Fort Zeelandia

Geplaatst

op

By

Lees verder

Meest gelezen