Suriname ALTIJD Dichtbij

Ongecategoriseerd

Zoönosen

Geplaatst

op

Tijger

Zoönosen zijn infectieziekten, welke van dier op mens kunnen worden overgedragen. Bekende zoönosen zijn de Ziekte van Lyme, Q-koorts, vogelgriep en nu ook COVID-19.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer twee derde van alle opkomende ziekten afkomstig zijn van dieren die in het wild leven. Met name Chimpanchees en andere primaten, vormen vanwege de genetische overeenkomsten met de mens, een verhoogd gevaar voor overdracht van zoönosen.

Momenteel wordt 75% van de beschikbare grond op de wereld bewerkt door mensen voor eigen gebruik. Grondbewerking heeft tot gevolg dat de in het wild levende dieren hun natuurlijke habitat kwijtraken en daardoor gedwongen worden om ongewild, dichter bij de mens te gaan leven.

Overbevissing, zo wordt in wetenschappelijke studies aangegeven, leidt bij lokale woongemeenschappen, tot verhoogde consumptie van vlees van in het wild levende dieren. De toegenomen consumptie van vlees afkomstig van in het wild levende dieren, alsook de (illegale) handel in wilde dieren, verhogen de interactie tussen mens en dier. De illegale handel in, in het wild levende dieren, brengt diersoorten, die normaal niet met elkaar in aanraking zouden zijn gekomen, met elkaar in contact, door gezamenlijk transport en verblijf in onverdeelde ruimten. Pathogenen of biologische ziekteverwekkers kunnen zo makkelijk van dier op mens overgaan.

Ook ongebreidelde houtkap, verkleint de natuurlijke leefomgeving van in het wild levende dieren en brengt hen dichter bij de leefomgeving van de mens.

Vleermuis 1
Vleermuis

Voornoemde activiteiten, met als gevolg dat de natuurlijke barrière tussen mens en dier steeds meer vervaagt, hebben ontwrichting van het ecosysteem van de wereld tot gevolg gehad. Onder de soorten en aantallen in het wild levende dieren die deze ontwrichting overleven, zo stellen wetenschappers, zijn er die unieke en sterke pathogenen ontwikkelen, die zich verspreiden als nieuwe infectieziekten. Zo is het COVID-19 virus door zoogdieren, via vleermuizen, op de mens overgebracht.

De mensheid heeft door de jaren heen te weinig rekening gehouden met het feit dat ook zij deel uitmaakt van het ecosysteem van de wereld en dat de beschadiging van het ecosysteem en de natuurlijke biodiversiteit, welke onderdeel daarvan is, eveneens nadelige gevolgen zal kunnen hebben voor de gezondheid van de mens. Het is echter nog niet te laat. Misschien dat wij heden, het is immers Aardedag, met ons allen een alternatieve weg kunnen inslaan, die zal leiden tot nieuwe kansen voor ons allemaal.

Culturu.com

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Karin

Iedereen gaat de vleermuis. Wat voor nut heeft zo een beest. Afschieten zou je denken. Maar goed zal een bedoeling ermee hebben gehad om de natuur in evenwicht te houden.

Bobby

Nu blijkt dat de dieren ook corona hebben en het in de lucht hangt. Van mens op dier. E het hangt in de lucht. Lopen jullie met mond kapjes.Advertentie

Ongecategoriseerd

ABOP behoudt zetel in Marowijne

Geplaatst

op

Unnamed (1)

In het kiesdistrict 7, Marowijne, heeft de ABOP haar positie behouden. De partij heeft eerder aangegeven dat de partij de volledige winst zou behouden.

Volgens de voorlopige statistieken gaat het om 3 zetels in het district. Tot dus ver zullen ABOP- voorzitter Ronnie Brunswijk en Marinus Bee terug in het parlement. Volgens de ABOP hebben veel aanhangers die in Frans- Guyana zitten, vanwege de gesloten grenzen niet kunnen stemmen. Dit heeft volgens de partij bijgedragen aan minder stemmen.

Culturu.com

Lees verder

Ongecategoriseerd

President Bouterse roept partijen op reputatie ordelijke verkiezingen hoog te houden

Geplaatst

op

President Desi Bouterse

President Desi Bouterse heeft de samenleving vanavond toegesproken in verband met de algemene-, vrije- en geheime verkiezingen morgen. Hij doet een beroep op alle partijen en hun ondersteuners om de goede naam van het land hoog te houden. “Wij mogen onderling van mening verschillen maar wanneer het gaat om de stembusgang, bent U de baas. U bepaalt. Het gaat immers om vrije en geheime verkiezingen”, zegt het staatshoofd.

Vanuit de overheid blijven wij al het nodige doen om uw vrijheid van handelen en het geheim karakter te waarborgen. Niemand kan druk op U uitoefenen. Ook wat betreft COVID-19 zijn de nodige maatregelen getroffen om uw veiligheid te verzekeren”, zegt de regeringsleider.

Ons volkslied leert ons om op te staan. “Opo kondreman un opo”. Dit betekent dat wij allen samen, met de door u gekozen regering, de uitdagingen in ons land en in de wereld vastberaden tegemoet moeten treden. Dit moeten wij doen vanuit de grootst mogelijke eenheid. “Wans’ ope tata komopo, we mus’ seti kondre bun”.

Zoals alle 193 leden van de Verenigde Naties staat Suriname voor de uitdaging van een economische en een gezondheidscrisis die ongekend is in de geschiedenis van de mensheid.

Het gaat om een probleem dat ons allen raakt. Ik ben trots op U als samenleving dat U samen met de autoriteiten erin geslaagd bent om Suriname tot één van de drie landen in de wereld te maken waarin deze plaag geen ramp heeft veroorzaakt.

De economische klap die dit geeft, vereist van ons één ding: “Wij moeten samenwerken! Bouwend op eigen kracht zullen wij ervoor moeten zorgen dat de rijkdom uit de olievondsten duurzaam wordt ingezet. Het meest duurzame is de Surinaamse mens. Een goed gehuisveste, gezonde en geschoolde Surinamer die zichzelf ontplooit in dienst van zichzelf, zijn gezin en de samenleving. Bouwend op eigen kracht moeten wij relaties ontwikkelen met de wereld die bevorderlijk zijn voor onze duurzame ontwikkeling, nogmaals ‘wans ope tata komopo!

Wij kunnen alle stormen weerstaan als wij blijven werken vanuit de overtuiging dat de werkelijke macht bij ons volk ligt. Ik nodig U nogmaals uit deze macht morgen te tonen, in wijsheid, in rust, in vrede en met respect voor elkaars gezondheid. Gaat u morgen stemmen.

We hebben helaas één mensenleven te betreuren tijdens deze campagneperiode. Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van het verkeersslachtoffer, als ook naar de A20. 

Op 26 mei zullen er mensen zijn die juichen en ook mensen die aangeslagen zijn. Dit is normaal. Maar één ding is hierbij zeker: bij elke uitslag zal Suriname gewonnen hebben. Het volk zal, zoals het democratisch hoort, gekozen hebben. Op 26 mei zullen daarom alle gelederen weer gesloten moeten zijn, om samen de opbouw van ons land ter hand te nemen.

Mag ik tenslotte onze gemeenschap, en in het bijzonder onze Moslim broeders en zusters, een hartelijk Ied Mubarak toewensen, aldus de president.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen