Suriname ALTIJD Dichtbij

Ongecategoriseerd

Oudste materiaal op aarde gevonden

Geplaatst

op

door

Een meteoriet die vijftig jaar geleden eerst als een flinke vuurbal en daarna in ontelbare brokken insloeg in het zuidoosten van Australië, blijkt het oudste materiaal te bevatten dat ooit op aarde is gevonden. Het gaat volgens experts om sterrenstof dat vermoedelijk tussen de vijf en zeven miljard jaar oud is. Dat is ouder dan de aarde, de zon en ons zonnestelsel.

De oudste van de veertig minuscule stofdeeltjes die in de Murchison-meteoriet (genoemd naar het dorp waar de meteoriet in 1969 insloeg) zijn gevonden, zijn ongeveer zeven miljard jaar oud. Dat is 2,5 miljard jaar vóór de zon, de aarde en de rest van ons zonnestelsel werden gevormd.

De wereldberoemde Murchison-meteoriet raakte op 28 september 1969 om 10.58 uur in de ochtend de aarde. Kort daarvoor werd een vuurbal gespot die in de lucht in drie stukken uiteenspatte en een prominent rookspoor naliet. Een halve minuut later was in de omgeving van de plaats Murchison een hevige trilling voelbaar. Vervolgens werden in een gebied van dertien vierkante kilometer veel fragmenten van de meteoriet gevonden. Het zwaarste stuk dat is getraceerd weegt zeven kilo. Alle brokken samen zijn goed voor een gewicht van ruim honderd kilo. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Ongecategoriseerd

Trainer Klopp van Liverpool:’programma soms misdadig’

Geplaatst

op

door

Volgens trainer Jürgen Klopp van Liverpool is het programma dat sommige clubs in de Premier League rond de feestdagen moeten afwerken bijna misdadig. “Sommige teams moeten in 48 uur twee wedstrijden spelen. Dat kan echt niet”, aldus de Duitser.

Liverpool speelt donderdagavond tegen achtervolger Leicester City. De volgende wedstrijd van de koploper, die vorige week in Doha de wereldtitel veroverde, is zondag tegen Wolverhampton. Dat is nog enigszins te doen. Maar bijvoorbeeld Manchester City heeft vrijdag (Wolverhampton) en vervolgens zondag (Sheffield United) duels op het programma staan.

“Bij ons zit er een dag meer tussen”, zegt Klopp. “Dat voelt als vakantie. Het is echter absoluut onverantwoord om clubs binnen twee dagen weer te laten spelen. Het gaat om de gezondheid van de spelers. Deze belasting is te groot.”

ANP

Lees verder

Ongecategoriseerd

Culturu.com wenst u prettige kerstdagen

Geplaatst

op

door
Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen