donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
0
(0)

Zwart manifest is gelanceerd

lees ook ...

Nederland betuigt spijt slavernijverleden op 19 december

De delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer die in augustus een oriëntatiebezoek bracht aan Suriname, heeft geadviseerd te komen tot excuses. Bronnen hebben ook verklaard dat leden van het Nederlands...

“Wij eisen gelijkheid. Wij accepteren niet dat we nog langer veroordeeld of achtergesteld worden op basis van onze afkomst, huidskleur en andere uiterlijke kenmerken. Wij eisen met dit manifest eigenaarschap over ons lot en dat van onze gemeenschap. Wij geloven dat Zwarte mensen pas vrij zullen zijn wanneer wijzelf onze bestemming bepalen.”

Bovenstaande tekst wordt vermeld op de website van zwartmanifest. Het zijn verschillende organisaties uit de zwarte gemeenschap in Nederland die gezamenlijk het “Zwart Manifest” hebben gelanceerd. Met het zwart Manifest willen zij het institutioneel zwart racisme bestrijden en de emancipatie in Nederland te willen bevorderen.

De grondwet Artikel 1 wordt in Nederland niet nageleefd. Niet iedereen in Nederland wordt gelijk behandeld en niet iedere Nederlander heeft de kans op een gelijkwaardig bestaan zoals beschreven in het manifest.

Er is een urgentie op twaalf maatschappelijke domeinen. Voor elk domein zijn er doelen en concrete actiepunten opgesteld om racisme en andere vormen van ongelijkheid aan te pakken.

“Institutioneel racisme in Nederland vindt plaats in alle segmenten van onze samenleving, onder andere in het onderwijs, op de woningmarkt, in de zorg, in de media en in de opvoeding. Zwarte LHBTQIA+-personen hebben zowel met anti-zwart racisme als met queer-haat te maken”,  is beschreven in het manifest. De zwarte organisaties als The Black Archives/New Urban Collective, Stichting Nederland Wordt Beter, Zetje In en Black Queer & Trans Resistance NL ondersteunen dit.

“Mensen kunnen het manifest inzien en daarover in gesprek gaan. De instanties die nu meedoen zetten zich in voor implementatie van het manifest.”

“De bedoeling is dat de komende weken meer bedrijven, politieke partijen en maatschappelijke organisaties zich achter het manifest scharen, om te bereiken dat op alle domeinen in de samenleving racisme wordt tegengegaan.”, aldus Jerry Afriyie, een van de initiatiefnemers en bekend van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Internationale Herdenkingsdag Slachtoffers Slavernij

Op 25 maart, de Internationale Herdenkingsdag Slachtoffers Slavernij, zal het Zwart Manifest officieel gepresenteerd worden. “Dat is negen maanden na de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam. Dus dit manifest voelt ook als een kind”, verteld Jeffrey Afriyie.

 

Bron Foto : The Black Archives

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandZwart manifest is gelanceerd