dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Zomercarnaval brengt mensen samen

lees ook ...

Politieman misdraagt zich op social media

Een politieman van de eenheid in Den Haag plaatste ongepaste berichten op social media. Hij is ontslagen. Er is een onderzoek gestart nadat de politie in maart 2023 een melding kreeg over het onlinege...

 De straatparade van het Zomercarnaval is vandaag te zien in het centrum van Rotterdam. Een stoet van ruim 25 carnavalgroepen compleet met praalwagen, veranderen de stad in een tropisch muziek- en dansspektakel. Honderdduizenden mensen worden jaarlijks aangetrokken door de ongeveer 2500 dansers in kleurrijke kostuums. Het event begon in de jaren 80, met het kiezen van een Queen door een jury als hoogtepunt. Sinds 2022 is een King erbij gekomen.

De parade is om 13.00u begonnen op de Blaak. Zomercarnaval startte in 1982 als een Antilliaans carnaval in Utrecht, maar het is uitgegroeid tot een multiculturele activiteit, waaraan 25 verschillende culturele achtergronden aan deelnemen. Het gaat tijdens deze parade om het winnen van de beste carnavalsprijs van 2023.

Orwin Gomes en Sharicia Hasham hebben dit jaar de eer op te treden als de King en Queen. Eerder deze maand werden zij gekozen tijdens de Royal Elections voor het Zomercarnaval 2023. Zij hebben de eer als ambassadeurs van het feest voorop te gaan om iedereen te verwelkomen.

“We letten tijdens de verkiezing op persoonlijkheid, het wow-effect en de echte carnavalsspirit,” zegt jurylid Kimberley Marlin.

Beide ambassadeurs zijn ‘carnavalista’s’, die opgegroeid zijn met het carnaval van Aruba, en zijn bereid deze kennis te delen tijdens de straatparade. Hasham werkt met vluchtelingen en Gomes is model en danser.

“Alles van hoofd tot teen moet kloppen qua afwerking. Maar ik vind het vooral belangrijk dat de deelnemers er zin in hebben. Ze moeten lekker in de groep zitten en een aanstekelijk enthousiasme hebben. Ook als jurylid moet ik meegetrokken worden in hun sfeer”, aldus Marlin.

De parade zelf eindigt rond 19.00 uur op de Coolsingel. Daarna volgt het dansen op verschillende podia tot laat in de avond.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandZomercarnaval brengt mensen samen