maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
5
(2)

Zes organisaties verliezen kort geding tegen staat in Nederland

lees ook ...

NS vermindert dienstregeling tussen Breda en Amsterdam

De NS heeft besloten om toch met minder treinen te rijden op het hogesnelheidslijntraject tussen Breda en Amsterdam, ondanks eerdere toezeggingen van staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) dat dit ...

In het kort geding aangespannen tegen de Staat  in Den Haag, Nederland,  boog de rechtbank zich  over de bezwaren van zes Surinaamse organisaties tegen het op 19 december aanbieden van de nationale excuses voor het slavernijverleden. De rechter heeft de bezwaren afgewezen, waardoor de organisaties de zaak hebben verloren.  Emoties zijn hoog opgelopen. Dit heeft NOS bekendgemaakt.

Het gaat om een uitgelekte besluit van het kabinet eind vorige maand  om op 19 december aanstaande de langverwachte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden aan te bieden.  De organisaties vinden dat de excuses verassend snel komen, zonder enig overleg met andere actoren.

De stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel, Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit, Keti Koti en de vereniging Wi-Sten deden via de rechter een beroep op de openbare orde en op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Hier  gaat het over burgerrechtelijke bevoegdheden volgens de rechter, omdat het om de overheid gaat slaat het op niets. De rechter vindt verder dat het gaat om een ethische kwestie, waarbij de staat niet verplicht is, maar de morele verplichting op zich heeft genomen om de excuses aan te bieden. Daarom kan alleen de staat zelf hierover overwegingen maken, en kan de rechter niet ingrijpen.

Het betoog van de organisaties zegt dat de zorgvuldigheidsnorm is geschonden in deze zaak, maar de rechtbank is bij zijn standpunt gebleven.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandZes organisaties verliezen kort geding tegen staat in Nederland