Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Ze wensten Clarice Gargard dood, nu moeten ze voor de rechter verschijnen

Geplaatst

op

Img 829b4c0366a5 1

Kan daar geen vrachtwagen overheen rijden?’ vroeg Eddy K. (57) uit Druten zich af. ‘Neerknuppelen. Bom erop.’ stelde Angelo R. (42) uit IJsselstein voor. En als het aan Gina van V. (28) uit Dordrecht lag, moesten ‘die mafkezen’ worden ‘afgemaakt’.

Het zijn zomaar wat reacties die journalist Clarice Gargard, onder meer columnist bij NRC, op 18 november 2018 op Facebook kreeg onder een livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Andere reacties gingen vooral over haar huidskleur, of dat ze ‘een nekschot’ moest krijgen.

Gargard deed aangifte – met resultaat. Na anderhalf jaar onderzoek vervolgt het Openbaar Ministerie nu de 25 afzenders voor onder meer opruiing en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Maandag is de eerste zitting, de rest volgt in de dagen daarna.

Volgens Gargards advocaat Sidney Smeets komt het niet vaak voor dat zo’n aangifte daadwerkelijk tot een rechtszaak leidt. “De politie ziet er meestal niets in, omdat het veel tijd kost om uit te zoeken wie die mensen zijn en wat ze precies hebben gezegd. Het is goed dat dit nu wel gebeurt. Mensen moeten zich realiseren dat dit niet zomaar kan.”

Een woordvoerder van het OM Amsterdam wijst op de rechtszaak tegen de bedreigers van Sylvana Simons in 2017. Toen moesten 21 mensen zich voor de rechter verantwoorden voor discriminatie, belediging, bedreiging en opruiing vanwege dingen die ze op Facebook schreven aan het adres van Simons. Dat het OM nu weer overgaat tot vervolging heeft volgens de woordvoerder te maken met ‘de aantallen en de inhoud van de uitlatingen’.

Niet van suiker

Gargard wil zelf niet reageren, Smeets voert namens haar het woord. “De reacties hebben haar heel erg geraakt. Ze zegt zelf ook dat ze niet van suiker is, maar de woorden die zijn gebruikt gaan heel ver. Ze gaan grotendeels over haar afkomst. Dat is een wezenskenmerk dat je niet kunt veranderen. Als iemand je daarmee uitscheldt, raakt dat je extra hard.” 

Volgens Smeets heeft een deel van de verdachten verklaard zich niets te kunnen herinneren van de reacties. “Sommigen vonden het ook wel heftig als ze het teruglazen. Of ze zeiden dat ze dronken waren, dat ze het niet zelf hadden gedaan of dat ze een virus op hun computer hadden. En er zijn er een paar die zeggen dat ze er helemaal achterstaan wat ze hebben geschreven.”

Bron : Parool

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Portia
vrijdag 11 september 2020 14:21

Dat is de aard van grote delen van de witte bevolking in Nederland. En je ziet het ook terug bij politici in Nederland. Geert wilders, Thierry Baudet,Theo Hiddema, Klaas Dijkhof, Mark Rutte, etc Zwak en laf zijn de mensen die voor online bedreigingen en beledigingen worden gepakt. Ze ontkennen het, of zijn het vergeten of “het was niet zo bedoeld”, of nog meer van dat soort zwakke smoezen. Een echte domme kut smoes was dat iemand beweerde dat een computervirus op zijn toestel de schrijver van zo’n haat bericht was. Tegen racisten die online hun achterbaks gebral spuien. Racisme is… Lees verder »

Portia
vrijdag 11 september 2020 14:23

Frustraties afreageren op bruine en zwarte mensen die nog meer zijn achtergesteld dan de blanke arbeider lost niks op. En is dom en laf. Moet je opletten hoeveel negatieve blanke reacties er komen van voornoemde groep als een zwarte sporter, zanger etc weer eens een prijs wint. Of let maar op als Max Verstappen weer eens van Hamilton verliest. Allerlei smoezen worden er voor Verstappen verzonnen maar er wordt nooit gezegd dat Max Verstappen gewoon gebrek aan rijtalent heeft. In het geval dat Hamilton materiaal problemen had of door strafpunten achteraan is gezet en dat Verstappen wel toevallig won. Waren… Lees verder »

Portia
vrijdag 11 september 2020 14:24

Het zal allemaal niet maken dat zwarte mensen Europa zullen verlaten.
Dat weten de vele blanke sympathisanten van de Black Lives Matter Movement al langer.
Dus aan de online tokkies, blaf maar laf achter jullie toetsenborden, totdat je gepakt wordt. Dan kun je weer proberen jezelf met zo’n broekpoepers smoes vrij te praten.

Rogger
maandag 14 september 2020 15:38

@Portia Over racisme en sport gesproken. Hamilton zit sinds afgelopen weekend weer bovenaan en Verstappen op nummer 20. Zelfs Norris en Kvyat (wie???) zitten in de top zeven. Er zijn natuurlijk weer onsportieve schijt opmerkingen op Hamilton’s FB account achtergelaten. Lewis Hamilton kijkt er zelf niet naar, maar laat dat door een bedrijf monitoren en zijn management geeft het aan justitie door. Gisteren US Open dames bekeken. De NOS sportcommentator was duidelijk fan van de Joegoslavische Azarenka. In de eerste ronde was hij heel lovend over Azarenka toen Naomi Osaka veel fouten maakte. Hij maakte regelmatig fnuikende opmerkingen en toespelingen… Lees verder »

Rogger
maandag 14 september 2020 15:40

Hij heeft zeker een probleem met haar mondneuskap met steeds diverse namen van door de politie laf vermoorde zwarte Amerikaanse burgers. Osaka won glansrijk en er komen er nog meer. Hamilton en Osaka hebben hard gewerkt voor wat ze tot nu toe hebben bereikt. Maar ook dat gunnen bepaalde witte kleinzielig talentloze figuren hen dat niet. Sporten op hoog niveau is hard werken. Dringt dit wel door bij de losers die graag in de schoenen van zo’n winnaar/winnares willen staan maar er zelf niet voor willen werken? Of is het gewoon puur racisme? Je weet wel “Negers kunnen nooit beter… Lees verder »Advertentie

Nederland

Belangrijkste coronamaatregelen Nederland

Geplaatst

op

Envato 4966947 1920

“We doen ons best maar het virus doet het beter. Daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen”, waren de woorden van minister Hugo de Jonge op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

Hier volgen de nieuwe aangescherpte regels, adviezen en maatregelen die momenteel gelden in Nederland.

De belangrijkste punten:

– Het gaat niet goed met het aantal besmettingen, IC- en ziekenhuisopnames. Deze getallen zullen in de komende dagen zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de de stijgende lijn weer af te vlakken.

– Landelijk worden extra maatregelen genomen. Het doel is hierbij: “een lock down voorkomen door de komende 3 weken de (sociale) contacten drastisch te beperken. Hiertoe nemen we landelijke maatregelen die hard ingrijpen in ons leven. Veel mensen en (sport/horeca)-locaties hebben zich goed gehouden aan de richtlijnen, maar het is niet genoeg. Vandaar de maatregelen, niet als straf, maar omdat het moet.

– Landelijk de norm voor gezelschappen (ook thuis) wordt max 4.

–  Landelijk: thuiswerken is de norm. Werkgevers dienen dit strikt te handhaven. Zij worden aangesproken op overtredingen. Sluiting tot 14 dagen van een locatie kan een gevolg zijn van een overtreding.
–  Landelijk: er komt een registratie bij contactberoepen.
– Landelijk: per ruimte binnen geldt een max van 30 personen (dus met max 4 mensen naar een restaurant, waar max 30 personen zitten). Een voorzitter van de veiligheidsregio mag een ontheffing geven voor een grote zaal die zich bewezen aan de richtlijnen houdt. Hier wordt gedoeld op Ahoy, Melkweg.

–  Landelijk: buiten geldt een max van 50 personen (uitlegbaar, want buiten veiliger).
–  Landelijk: eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloop-stop om 21.00u en gaan om 22.00u dicht. Ook de bar in de bioscoop.
–  Landelijk: bij doorstroom locaties (musea, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak en geldt een maximum aantal bezoekers (afhankelijk van de locatie).

–  Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.
– Landelijk: in de supermarkt weer alleen toegang met een karretje, met een deurbeleid. Karretje wordt weer ontsmet. Kwetsbare groepen krijgen mogelijk weer ‘bloktijden’.

– G3: Reizen van en naar Amsterdam (stad), Rotterdam (stad) en Den Haag (stad): alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt naar en van de 3 betreffende steden. Vitale processen zijn uitzondering, een ernstig zieke moeder ook. Onderwijs (basis, voortgezet) gaat door. Voor studenten wordt nog vandaag vergaderd met OCW. De reis van leraren naar school is een noodzakelijke reis.

-Voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven geldt ook het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in winkels. Het is geen verplichting, maar winkeliers in deze regio’s mogen bezoekers weigeren die geen mondmasker dragen.

– Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd. De herfstvakantie valt in deze periode. Hotel boeken in de G3 zal niet mogelijk zijn. Een huisje boeken in Drenthe wel (maar kan dat ook door iemand uit Amsterdam? Hier wordt nader over gecommuniceerd ). Buitenlandse Zaken vraagt aandacht voor een helder bericht aan (buitenlandse) toeristen.

-Het kabinet roept mensen verder op zo veel mogelijk thuis te blijven.

Al deze  aanvullende maatregelen gelden voor de komende drie weken. Daarna komt er een evaluatiemoment. Extra mogelijke tussentijdse maatregelen zijn niet uitgesloten.

 

 

Culturu.com

Lees verder

Nederland

Sylvana Simons bezoekt OSB in Amsterdam Zuidoost

Geplaatst

op

Img Ce596762e3d2 1

Er is door Sylvana Simons een bezoek gebracht aan de Openbare School Bijlmer in Zuidoost. Er zijn door enkele organisaties als The Blackarchives, House of Kedera  workshops gegeven aan de 2e klas leerlingen van de OBS.  Een themadag werd georganiseerd naar aanleiding van de Black Lives Matter demonstraties in Amsterdam, waarbij er meer dan 14 duizend mensen aanwezig waren in het Nelson Mandelapark. Eerder is er ook een uitzonderlijke editie van de Vogue uitgekomen waarbij er leerlingen van de OBS in opgenomen zijn.-Culturu.com

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

📚📚📚Vandaag met een aantal toppers zoals @deinstantpedagoog, Sarita, @sylvanasimons, Levi en een team van House of Khepera workshops gegeven aan 2e klas leerlingen van de Openbare School Bijlmer. 👌🏾👌🏾👌🏾Deze themadag werd georganiseerd n.a.v. de #BlackLivesMatter demonstraties waarbij er meer dan 14K mensen aanwezig waren in het Nelson Mandelapark. Ook is er een speciale editie van Vogue gemaakt met kids van deze school.🙏🏾❤💪🏾 🔴De afgelopen tijd hebben we vanuit TBA vooral colleges en rondleiding gegeven aan HBO en WO studenten, het was fijn om weer met deze youths aan de slag te gaan. Onderwijs is een essentieel middel om het probleem van ongelijkheid en racisme tegen te gaan en om jongeren te empoweren.💡 Ik was positief verrast over de focus en scherpte van veel van de leerlingen. 👌🏾👌🏾 Ze durfden eigen ervaringen met racisme en discriminatie te delen en waren goed op de hoogte van wat er speelt ondanks het feit dat ze er weinig over leren op school. In mijn workshop heb ik ze gevraagd om input te geven voor het manifest voor Zwarte Emancipatie door een brief te schrijven aan Rutte en/of de burgemeester. Of door ons te adviseren, we hebben aardig wat donaties gehad van o.a. Daily Paper en Patta, dit willen we deels weer terug investeren in de community. Er kwamen wat leuke ideeën uit de bus waar we misschien wel iets mee kunnen😁😁. Ze waren het er iig allemaal over eens dat er meer aandacht voor deze onderwerpen moet komen op school dus dit was een goed begin. Wordt sws vervolgd 👌🏾 #TheBlackArchives #BlackLivesMatterNL

Een bericht gedeeld door Mitchell Esajas (@mitch_positivity) op

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘My biggest dream is to go to America and build a career in fashion.’ – Nechaira, 13 years old. We are proud to present ‘The Power of Youth’ issue. Vogue’s October issue is a collaboration with the Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam and a true ode to the new generation. The stars of this edition aren’t supermodels or actresses, but a group of twenty students who have the whole world at their fingertips. Vogue’s editor-in-chief @RinkeTjepkema: ‘I didn’t want to just make a Vogue about that generation and their power, I wanted to make it with that generation. I was impressed by the self-awareness, worldviews and open-mindedness of the kids, who all have impressive stories and talents.’ Tap the link in our bio to discover the highlights of Vogue’s new October 2020 issue that is with subscribers today and will be available in stores and online Thursday September 17th. Photographers @BlommersSchumm Styling @DimphydenOtter, @mrvanheel, @otothegtotheetothentothedanda , Haar @Kihairr, make-up @DavidKoppelaar, @KathinkaGernant, manicure @Glazednails_official

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘Especially in these times with corona and Black Lives Matter, I often think about all the things going on.’ – Chanell, 17 years old. We are proud to introduce ‘The Power of Youth’ issue. Vogue’s October issue is a collaboration with the Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam and a true ode to the new generation. We are proud to present ‘The Power of Youth’ issue. Vogue’s October issue is a collaboration with the Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam and a true ode to the new generation. Apart from the first three print covers, we present fifteen digital covers – 2/15. The stars of this edition aren’t supermodels or actresses, but a group of twenty students who have the whole world at their fingertips. Vogue’s editor-in-chief @RinkeTjepkema: ‘I didn’t want to just make a Vogue about that generation and their power, I wanted to make it with that generation. I was impressed by the self-awareness, worldviews and open-mindedness of the kids, who all have impressive stories and talents.’ Tap the link in our bio to discover the highlights of Vogue’s new October 2020 issue that is with subscribers today and will be available in stores and online Thursday September 17th. Photographers @BlommersSchumm Styling @DimphydenOtter, @mrvanheel, @otothegtotheetothentothedanda , Haar @LatoyaVelberg, @Kekebraids, make-up @DavidKoppelaar, @KathinkaGernant, manicure @Glazednails_Official

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue) op

Lees verder

Meest gelezen