Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Women’s March trekt door Amsterdam

Geplaatst

op

door

In Amsterdam gaan zaterdag naar verwachting veel mensen de straat op om te demonstreren voor vrouwenrechten. De zogeheten Women’s March begint om 13.00 uur op de Dam en eindigt rond de klok van 15.00 uur op het Museumplein. Op Facebook hebben vooraf ruim 4000 personen aangegeven dat ze erbij zijn.

Hoewel de titel van het evenement anders doet vermoeden, gaat het volgens de organisatie deze keer niet alleen om vrouwen. ”Het gaat over ons allemaal (v/m/x)”, staat te lezen in een aankondiging op Facebook. ”Omdat alle onderdrukking met elkaar te maken heeft: All oppression is connected.” De initiatiefnemers van de mars strijden voor ”onbeschaamd feministisch, anti-racistisch en inclusief”.

Het protest is een dag na Internationale Vrouwendag. Voorafgaand aan de mars belegt het Netwerk Vrouwen FNV de Internationale Vrouwendagviering in

het Amsterdam Museum. De vakbond maakt zich hard voor gelijke salarissen op de werkvloer en strijdt tegen seksueel geweld en discriminatie van zwangere vrouwen.

ANP

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Vrouw (35) overleden na ongeluk in Amsterdam

Geplaatst

op

door

Een 35-jarige vrouw uit Amsterdam is na een ernstig ongeluk gisteren op de Eerste Oosterparkstraat aan haar verwondingen overleden. Dat is zojuist door de politie bevestigd.

De vrouw zat op de fiets en werd geschept door een automobilist die vanaf de verkeerde kant de eenrichtingsstraat in reed. De auto is tegen een boom tot stilstand gekomen. De bestuurder van het voertuig ligt nog in het ziekenhuis.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Lees verder

Nederland

Vader Dascha weg uit politiebureau

Geplaatst

op

door

De vader van Dascha Graafsma heeft het politiebureau waar hij gisteren een groot deel van de dag zat aan het eind van de avond verlaten. Hij zegt weer vertrouwen te hebben in de samenwerking met politie en justitie naar de doodsoorzaak van Dascha.

René Graafsma wilde met zijn actie in het politiebureau in Hilversum een gesprek afdwingen met het Openbaar Ministerie. Volgens hem waren er in nieuw onderzoek naar de dood van de 16-jarige Dascha opnieuw fouten gemaakt. Daarom zei hij geen vertrouwen te hebben in politie en justitie.

Dascha werd in november 2015 aangereden door een trein tussen de stations Hilversum en Hollandsche Rading. Het Openbaar Ministerie constateerde eerder dat er sprake was van zelfmoord, maar de familie gelooft dat niet en verwijt de politie en het OM dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd.

Graafsma doet zelf al langere tijd onderzoek naar de dood van zijn dochter, en heeft daarbij een particulier onderzoeksteam ingeschakeld. Dat zegt dat Graafsma niet alle camerabeelden heeft gezien van rond de plek waar Dascha overleed, terwijl hij daar wel om had verzocht. Maar volgens de politie heeft hij wel alle beelden bekeken. Hij heeft nu afgesproken dat hij die binnenkort nog een keer mag zien.

Het nieuwe onderzoek moet volgens Graafsma vooral uit gaan wijzen of zijn dochter staand of liggend is aangereden. Zowel het particuliere onderzoek als dat van het OM concludeerden dat het letsel bij Dascha hoort bij een aanrijding in staande positie, maar de nabestaanden twijfelen. “Die twijfel willen we wegnemen”, zei een woordvoerster van het OM eerder.

Vorig jaar waren de camerabeelden ook al eens put van discussie tussen René Graafsma, het politie en het OM. Toen zat de vader van Dascha enkele dagen op het politiebureau om de laatste beelden van zijn dochter in handen te krijgen. Dat lukte niet, maar hij mocht ze wel bekijken.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht besloot afgelopen week een tweede forensisch onderzoek in te stellen naar aanleiding van het particuliere onderzoek van Graafsma naar Dascha’s dood. Een nieuw strafrechtelijk onderzoek komt er wat het OM betreft niet.

Lees verder

Meest gelezen

X