donderdag 8 december 2022
25 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
1
(1)

“Wij Slaven van Suriname” wint prijs

lees ook ...

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op t...

“Wij Slaven van Suriname” van Anton de Kom is bij de NPO Radio1 , benoemd tot de Non-Fictie Boek van het Jaar. Dat is eerder bekendgemaakt bij Humberto Tan in het Radio programma. Luisteraars stemden massaal op de verkiezing en met ruim 5000 stemmen kwam Wij Slaven van Suriname als duidelijke winnaar uit de bus. In totaal werd bijna 10.000 keer gestemd.

Recentelijk werd door de familie van Anton de Kom een nieuwe stichting opgericht om zijn werk en gedachtegoed in ere te houden:

“Een derde doel van de stichting is een formeel eerherstel. Met de opname van De Kom in de canon van de vaderlandse geschiedenis is dat weliswaar officieus gebeurd, maar een formeel excuus van de regering voor de behandeling van de Surinaamse activist is er nooit gekomen. Haarnack: “De Kom schreef onder meer over de verkrachting van slavinnen door blanke plantagehouders. De geheime dienst noemde dat een leugen. De Kom werd weggezet als een landverrader en een oproerkraaier.”

Het eerherstel is met name belangrijk voor de vier kinderen van de schrijver, inmiddels allemaal op gevorderde leeftijd. “Met de stichting willen we verkennen wat de mogelijkheden zijn om alsnog tot eerherstel te komen,” legt Haarnack uit. “Dat zal hoofdzakelijk achter de schermen gebeuren.” In het bestuur van de stichting hebben twee kleinkinderen en een achterkleinkind zitting. Inmiddels heeft ook oud-burgemeester Job Cohen zich aangesloten. Volgend jaar moet het bestuur compleet zijn.”

Bron: Blackarchives

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NPO Radio 1 (@nporadio1)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Humberto Tan (@humbertotan)

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederland"Wij Slaven van Suriname" wint prijs