zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
4.6
(7)

We hebben Sylvana gewoon nodig in de Tweede Kamer!

lees ook ...

De Tweede Kamer verkiezingen komen eraan. 17 maart aanstaande is het zover! Maar op wie gaat u stemmen? Als u dat nog niet weet en toevallig een nakomeling bent van een zwarte allochtoon, stemt u dan maar liever voor de partij die de fijne, onopgemerkte discriminatie voor u te lijf gaat in de 2de Kamer. En het is niet eens altijd opzettelijke discriminatie. De kamer gaat soms voorbij aan de noden en de onopvallende discriminatie van een specifieke groep, omdat hun achterban er gewoon geen last van heeft. Neem nou een sollicitant die ‘Amisani’ heet van zijn achternaam met de zelfde kwaliteiten als ‘Jansen’, dan zijn veel bedrijven toch geneigd ‘Jansen’ in dienst te nemen, wat in voorgaande jaren duidelijk is gebleken. En praten witte 2de kamerleden daarover? Nauwelijks, want hun achterban klaagt niet. En u bent vast ook niet vergeten dat bij de toeslagenaffaire, allochtonen of in ieder geval mensen die er allochtoon uitzagen of een allochtoon klinkende naam hadden, vaak op grove toon werden toegesproken door ambtenaren, en de witte Nederlanders heel netjes werden aangesproken.

De Tweede Kamer is voor meer dan 30 procent zeer Rechts georiënteerd. De VVD van Mark Rutte heeft 33 man in de 2de kamer en de PVV van Geert Wilders heeft er 20 man. Dat is meer dan een derde van het aantal kamerleden. Daar hebben we toch wat zinnig tegenwicht voor nodig. De huidige tweede kamer is op een aantal personen van Turkse en Marokkaanse afkomst na, wit gekleurd. Er is geen afstammeling van zwarte voorouders te bekennen. Een afvaardiging van deze groep in de 2de kamer is belangrijk om de belangen van de eigen groep te behartigen. Als er een vijftig plus fractie kan zijn, waarom zou de zwarte groep met hun eigen specifieke problemen en uitdagingen waarvan er in de vorige alinea voorbeelden van zijn genoemd, zich dan niet laten vertegenwoordigen in het parlement? Ik hoop dat u, afstammeling van zwarte Nederlanders, een stem wil hebben in de 2de Kamer, die het ook in zaken van ‘ondergrondse discriminatie’, voor u opneemt.

Vooral afstammelingen van zwarte allochtonen wil ik hier een hart onder de riem steken. Ga er niet van uit dat het in Nederland nog wel meevalt met discriminatie. Het lijkt niet heel ernstig, maar waar er stilstand is, treedt de achteruitgang in. Ik ga zelfs ietsje verder. Zwarte Surinamers bij uitstek mogen geen enkele vorm van discriminatie ervaren door witte Nederlanders. Want die witte Nederlanders hun voorouders hebben de voorouders van vele zwarte Nederlanders ongeveer 400 jaar geleden tegen hun zin uit Afrika gehaald. Maar je moet natuurlijk niet verwachten dat de autochtone Nederlanders uit zichzelf op zullen komen voor de afstammelingen van jouw zwarte voorouders. Dat moet je gewoon zelf doen. En er is echt maar één politieke partij die daarvoor staat. En dat is de partij van Sylvana Simons: BIJ1. Als we de kans laten gaan om op haar te stemmen hebben we weer een achterstand van vier jaar. En dat is dan voor de tweede keer een gemiste kans. Sylvana Simons is echt de enige persoon die elke vorm van discriminatie bij de lurven durft te pakken en het niet bagatelliseert. We hebben haar nodig in de 2de Kamer.

Het is zo erg met ‘het zich tweederangsburger voelen’ door groepen zwarte Surinamers, dat ze zich al in de verdediging gedrukt voelden door de reactie van een kruidenier op het liedje van Jeangu Macrooy voor het Eurovisie songfestival. De man bood gratis Broccoli aan als je het refrein van het liedje kon meezingen. U weet wel: ‘Yu no man broko mi. Mi na afusensi.’ Als ik in de buurt van die zaak was, was ik toch gewoon mijn gratis broccoli gaan halen; Yu no man broko mi; je kunt mij niet breken! Jeangu trekt zich er toch echt niets van aan. Je kunt hem gewoon niet breken. Dit is een voorbeeld van mensen die zich weerloos en in een hoek gedrukt voelen door deze, mijn inziens, vrij onschuldige reclame van een groenteboer. Maar hun gevoelens zijn begrijpelijk vanwege de ondergrondse discriminatie die velen al hun leven lang meemaken. Je wordt naar VMBO gestuurd om je afkomst, terwijl je HAVO niveau hebt, maar wie bewijst dat?

Deze ondergrondse discriminatie moet nu ophouden en daar staat de partij BIJ1 van Sylvana Simons voor. Als wij nu niet gebruik maken van de kans die Sylvana Simons ons al langer dan vier jaar biedt, zijn wij zo weer jaren achter. En denk niet dat er zich hier nooit Amerikaanse toestanden kunnen voordoen. Als je jouw lot in de handen plaatst van personen wier agenda niet de jouwe is, gaat het mis! Stem voor je toekomst; stem voor de partij BIJ1 van Sylvana Simons die staat voor antiracisme. Sylvana staat op alle kieslijsten in alle kieskringen op lijst 14 in Nederland. Zij houdt constant haar vinger aan de pols betreffende dit probleem. Stem voor je kinderen en kleinkinderen. Zonder minimaal één kamerzetel blijven we de ‘underdog’. We gaan vóór zetels in de 2de kamer. We stemmen tegen ondergrondse discriminatie. We gaan vóór Sylvana Simons; we stemmen voor BIJ1.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland

meer Nederland nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandWe hebben Sylvana gewoon nodig in de Tweede Kamer!