In Nederland is een nationaal watertekort uitgeroepen door de regering, en een nationaal team gevormd om zaken te coördineren. Zuinig watergebruik is nu wel een vereiste. Toch is de drinkwatervoorziening voor nu niet in gevaar. De Europese Unie waarschuwde vorige maand al voor mogelijke natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering. Er is geen wettelijke regeling in Nederland op het gebied van watergebruik.
“Het watertekort heeft nu al een negatief effect op met name de scheepvaart en de landbouw”, aldus minister van Infrastructuur en Waterstaat, die ook benadrukt dat water ook in een waterland als Nederland kostbaar is. Waterautoriteiten hebben al beperkingen moeten opleggen aan boeren, verschillende kleine veerboten die rivieren oversteken, alsook vrachtschepen om de lage waterstanden.
Het watertekort betekent dat een aantal zaken in Nederland anders moeten. Twee derde van Nederland woont onder de zeespiegel. Droogte kan het waterverkeer belemmeren. Binnenvaartschepen op de Nederrijn zijn genoodzaakt om op minder dan de helft van hun capaciteit te functioneren.
Het kunstmatig zoetwater Ijsselmeer in het noorden van het land, is redelijk gevuld en verzekerd de provincie Groningen van water. Het grondwaterpeil “is op plaatsen in het zuiden erg laag”, en leidt tot algenbloei en vissterfte.
Mechanische bruggen in Amsterdam moeten nu besproeit worden om te beletten dat ze uitzetten en vastlopen door de hitte.
Verder is het zaak dat drinkwater anders wordt aangewend. Buitenbadjes moeten minder vol en autowassen moet minder met drinkwater. Zeewater omzetten in drinkwater is voor Nederland nog geen optie, omdat het veel energie kost, en er nog onvoldoende hernieuwbare energie is om dit te doen in voldoende mate.