Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Verslaving in bijna een op de vijf reformatorische gezinnen

Geplaatst

op

door

In bijna een op de vijf reformatorische gezinnen is een gezinslid verslaafd. In de meeste gevallen gaat het daarbij om alcohol. In mindere mate is er sprake van een verslaving aan drugs, games of porno. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek van het Kennisinstituut Christelijke GGZ.

In totaal werden ruim 2.500 mensen ondervraagd. Uit de antwoorden blijkt dat er in achttien procent van de reformatorische gezinnen iemand een verslavingsprobleem heeft. In ruim tien procent van de gezinnen zorgt dat voor ernstige psychische problemen bij een van de gezinsleden. Het aantal verslaafden in reformatorische gezinnen ligt nog wel onder het landelijk gemiddelde.

Als het gaat om alcoholverslaving is het aandeel zware drinkers (minimaal eens per week zes glazen alcoholische drank per dag) onder jongens (18-) bijna twee keer zo hoog als dat van volwassen mannen (respectievelijk dertien en zeven procent). Verwacht wordt dat het percentage onder de 16- en 17-jarigen zelfs richting de twintig procent gaat.

Een meerderheid van zestig procent van de ondervraagden die te maken heeft met verslavingsproblemen of ernstige psychische problemen, geeft aan niet tot moeilijk naar iemand te stappen om hulp. Volgens het onderzoek vragen de meeste gemeenteleden niet zo snel om hulp aan iemand van hun kerk omdat ze dat moeilijk vinden. Met andere woorden: de drempel is hoog. Daardoor is het voor de kerk als geheel moeilijk om een vinger te krijgen achter de verslavingsproblematiek binnen de gemeente.

Ruim dertig procent ervaart knelpunten bij het vinden van de juiste hulp. De helft van deze groep vindt dat er te weinig zorgaanbod is voor mensen met een reformatorische achtergrond.

“De uitkomsten zijn stevig binnengekomen’, zegt ouderling Kasper Nipius in het Nederlands Dagblad. Hij is van het Deputaatschap Diaconale Maatschappelijke Zorg van Gereformeerde Gemeenten. “Je hoopt stiekem dat het meevalt, maar de cijfers geven wel aan dat meer preventie nodig is. We moeten hier als kerken mee aan de slag, de eerste gesprekken hebben we al gehad”, aldus Nipius.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Prinses Christina in besloten kring gecremeerd

Geplaatst

op

door

Prinses Christina is donderdagmiddag in besloten kring gecremeerd. De crematie volgde op de afscheidsbijeenkomst in het koetshuis van de Koninklijke Stallen. Daar hadden de koninklijke familie, vrienden en genodigden zich eerder op de dag verzameld. Ook die bijeenkomst was besloten.

Vanuit Paleis Noordeinde begeleidden de Oranjes eerder op de dag de kist naar het koetshuis voor de plechtigheid. Die nam ruim een uur in beslag, waarna een ontvangst volgde in het paleis.

Om 15.30 uur vertrok de lijkwagen, onder politiebegeleiding en met slechts één volgwagen met familie, naar het crematorium.

Prinses Christina, de jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, overleed vorige week vrijdag op 72-jarige leeftijd in haar appartement boven de Koninklijke Stallen in Den Haag, aan de gevolgen van botkanker.

Lees verder

Nederland

Motorrijder komt om door ongeval bij Groningen

Geplaatst

op

door

Bij een ernstig ongeval op de noordelijke ringweg vanuit Bedum naar Groningen is een motorrijder om het leven gekomen. Bij het ongeluk ter hoogte van bedrijventerrein Het Witte Lam waren ook meerdere auto’s betrokken.

De noordelijke ringweg was tijdelijk afgesloten vanwege het ongeluk maar is inmiddels weer vrij.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de motorrijder door onbekende oorzaak achterop een bestelbus is gereden en vervolgens onderuit is gegaan. Door het ongeval zijn motoronderdelen op de andere rijweg terechtgekomen en is ook daar een auto beschadigd.

Lees verder

Meest gelezen

X