Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Verslaving in bijna een op de vijf reformatorische gezinnen

Geplaatst

op

door

In bijna een op de vijf reformatorische gezinnen is een gezinslid verslaafd. In de meeste gevallen gaat het daarbij om alcohol. In mindere mate is er sprake van een verslaving aan drugs, games of porno. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek van het Kennisinstituut Christelijke GGZ.

In totaal werden ruim 2.500 mensen ondervraagd. Uit de antwoorden blijkt dat er in achttien procent van de reformatorische gezinnen iemand een verslavingsprobleem heeft. In ruim tien procent van de gezinnen zorgt dat voor ernstige psychische problemen bij een van de gezinsleden. Het aantal verslaafden in reformatorische gezinnen ligt nog wel onder het landelijk gemiddelde.

Als het gaat om alcoholverslaving is het aandeel zware drinkers (minimaal eens per week zes glazen alcoholische drank per dag) onder jongens (18-) bijna twee keer zo hoog als dat van volwassen mannen (respectievelijk dertien en zeven procent). Verwacht wordt dat het percentage onder de 16- en 17-jarigen zelfs richting de twintig procent gaat.

Een meerderheid van zestig procent van de ondervraagden die te maken heeft met verslavingsproblemen of ernstige psychische problemen, geeft aan niet tot moeilijk naar iemand te stappen om hulp. Volgens het onderzoek vragen de meeste gemeenteleden niet zo snel om hulp aan iemand van hun kerk omdat ze dat moeilijk vinden. Met andere woorden: de drempel is hoog. Daardoor is het voor de kerk als geheel moeilijk om een vinger te krijgen achter de verslavingsproblematiek binnen de gemeente.

Ruim dertig procent ervaart knelpunten bij het vinden van de juiste hulp. De helft van deze groep vindt dat er te weinig zorgaanbod is voor mensen met een reformatorische achtergrond.

“De uitkomsten zijn stevig binnengekomen’, zegt ouderling Kasper Nipius in het Nederlands Dagblad. Hij is van het Deputaatschap Diaconale Maatschappelijke Zorg van Gereformeerde Gemeenten. “Je hoopt stiekem dat het meevalt, maar de cijfers geven wel aan dat meer preventie nodig is. We moeten hier als kerken mee aan de slag, de eerste gesprekken hebben we al gehad”, aldus Nipius.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Feyenoord hoopt op wonder in Europa League

Geplaatst

op

door

Is Nederland na de winterstop met nog twee of drie clubs actief in de Europa League? Feyenoord kan Ajax en AZ vergezellen, maar de Rotterdammers hebben daar donderdag wel een klein wonder voor nodig.

Feyenoord begint de laatste speelronde in groep G als vierde met 5 punten. Young Boys en FC Porto hebben allebei 7 punten en Rangers FC leidt met 8 punten. Feyenoord bereikt alleen de knock-outfase als het zelf in Portugal van FC Porto wint en Rangers FC voor eigen publiek met Young Boys afrekent.

Doelman Justin Bijlow keert na een elleboogblessure terug in de selectie, maar staat nog niet in het basiselftal. Verder ontbreekt spits Nicolai Jørgensen wegens persoonlijke omstandigheden. Vleugelverdedigers Rick Karsdorp en Ridgeciano Haps en doelman Kenneth Vermeer zijn allen ook nog steeds niet inzetbaar.

AZ neemt het in Engeland op tegen Manchester United. Beide clubs zijn al zeker van de volgende ronde. Bij winst eindigt AZ als eerste in de poule.

PSV, dat de volgende ronde niet meer kan bereiken, besluit het Europese seizoen met een thuiswedstrijd tegen het nog puntloze Rosenborg.

ANP

Lees verder

Nederland

Ajax verliest van Valencia en ligt uit CL

Geplaatst

op

door

Ajax overwintert niet in de Champions League. De club uit Amsterdam verloor het laatste groepsduel van Valencia: 0-1. Rodrigo maakte in de 24e minuut het enige doelpunt.

Ajax eindigde met 10 punten als derde in de poule, achter Valencia en Chelsea die beide 11 punten verzamelden. De koploper van de eredivisie vervolgt het Europese seizoen in het voorjaar in de Europa League.

Ajax was het meest in de aanval in de Johan Cruijff ArenA, maar kwam maar tot weinig uitgespeelde kansen. Donny van Beek kreeg vlak voor rust een goede mogelijkheid. Verdediger José Gayà werkte zijn inzet uit het doel. Hakim Ziyech had in de 66e minuut ook moeten scoren, maar schoot naast. Ook met de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong kwam Ajax niet meer tot de benodigde gelijkmaker.

Valencia eindigde met tien man. Gabriel kreeg in blessuretijd een rode kaart na een opstootje met Dusan Tadic.

ANP

Lees verder

Meest gelezen