Suriname ALTIJD Dichtbij

Nederland

Verontwaardiging om racisme bij FC Den Bosch

Geplaatst

op

door

Racistische uitlatingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in de wedstrijd tegen FC Den Bosch hebben tot veel verontwaardiging geleid. Het duel werd door scheidsrechter Laurens Gerrets enige tijd stilgelegd nadat de voetballer door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.

In eerste instantie liet FC Den Bosch op de website weten dat er geen sprake is geweest van oerwoudgeluiden. De club had het over ‘kraaiengeluiden’, die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Deze reactie zorgde voor veel ophef op social media. Nadat Mendes Moreira na afloop voor de camera’s van FOX Sports had verteld dat hij onder meer was uitgemaakt voor ‘k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker kwam FC Den Bosch met een andere reactie. “De uitspraken van Excelsior-speler Moreira zijn voor FC Den Bosch aanleiding nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune. FC Den Bosch benadrukt nogmaals dat zij zich distantieert van discriminatie en racisme”, aldus de club.

Mendes Moreira kreeg onder anderen steun van Memphis Depay. “Ik ben het zat steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?” twitterde de Oranje-international. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, reageerde verontwaardigd. “Dit hoort niet thuis in het Nederlandse voetbal. Daar werken we ook hard aan”, zei Bluyssen bij de NOS. “We gaan er alles aan doen de daders op te sporen samen met de club. Laten we hopen dat er sprake is van een incident.”

Ook politici veroordeelden de racistische bejegeningen. Scheidsrechter Gerrets werd geprezen. “Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt”, schreef PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. “Hup scheidsrechter!” Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaf een compliment aan de scheidsrechter. “Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt”, aldus Segers, die iedereen opriep “ook buiten het stadion” altijd op te staan tegen racisme en antisemitisme.

ANP

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Nederland

Topschutter Dessers beschikbaar voor Nigeria

Geplaatst

op

door

Cyriel Dessers is geboren in België, maar het zou zomaar kunnen dat de huidige topscorer van de eredivisie international wordt voor Nigeria. De 24-jarige spits van Heracles Almelo heeft onlangs een gesprek gehad met de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond, Amaju Pinnick. “De interesse is serieus. Cyriel stelt zich graag beschikbaar voor de nationale ploeg van Nigeria”, bevestigde een woordvoerder van Heracles na berichtgeving uit Nigeria.

De spits mag zich met elf doelpunten topscorer van de eredivisie noemen. Na twee tegenvallende jaren bij FC Utrecht heeft Dessers bij de huidige nummer 5 van de Nederlandse competitie zijn vorm hervonden.

Dessers heeft een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder. Hij mag daarom voor beide landen uitkomen. “Ik ben een trotse Nigeriaan”, zegt Dessers op het Twitteraccount van de Nigeriaanse bond. “Ik kan niet wachten tot ik mijn droom kan vervullen door het groen en wit te dragen.” Dessers zou in maart, bij de volgende interlandperiode, kunnen debuteren voor de ‘Super Eagles’.

ANP

Lees verder

Nederland

EK voetbal vrouwen in 2021 bij NOS

Geplaatst

op

door

Het EK voetbal voor vrouwen is in 2021 bij de NOS te zien. De publieke omroep meldde donderdag dat het de rechten voor dat toernooi heeft binnengehaald.

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt van 11 juli tot en met 1 augustus 2021 in Engeland gehouden. Het Nederlands vrouwenelftal is de titelhouder. Momenteel staat Oranje bovenaan in de kwalificatiepoule voor het EK, met 18 punten uit zes wedstrijden.

ANP

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen